CUKORKAKERESÉS ÉS MOZI

2020.11.02. 07:05

Kultúrák találkozása zajlott Magyaralmáson

Tartalmas múlt hete volt azoknak, akik részt vettek az Európa Ifjúsága Egyesület által, az őszi szünetre szervezett programokon.

Palocsai Jenő

Egy halloweeni díszlet Magyaralmásról

Fotó: Egyesület

Az egyesület önkéntesei Németországból, Törökországból, Máltáról érkeztek egy évre Magyaralmásra, hogy amellett, hogy megismerjék a magyar kultúrát és hagyományokat, ők is bemutassák a sajátosságaikat.

Az egyesület elnöke, Makovi Ágnes elmondta: – Az ő országaikban már nagyobb hagyománya van a Halloween-nek, mint nálunk, szerették volna megmutatni nekünk, ők hogyan vezették be ezt a szokást, milyen díszeket, vicces, kreatív dolgokat készítenek. Fontos momentuma volt a hétnek, hogy a résztvevők megtanuljanak különbséget tenni a halloween, a halottak napja és a mindenszentek között. Az elnevezés az angol All Hallows' Eve rövidülése, magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, egy kelták által életre hívott ünnep. A kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. Amerikában csak a 19. század közepétől honosodott meg az európai írek által, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki, megtartva szokásaikat, legendáikat is.

Egy halloweeni díszlet Magyaralmásról
Fotó: Egyesület

Minden délután kézműves foglalkozások keretében a nemzetközi önkéntesekkel díszítették a „kiskultúrt”, varázsolhattak igazi halloween-i hangulatot, közösen készülhettek az érdeklődők a pénteki Halloween party-ra, miközben gyakorolhatták az angol és német nyelvet.

A már sokak által látogatott angol és német nyelvi klubok mellett szerdán moziest is volt, előbb a gyerekeknek, majd az esti órákban a felnőtteknek. Igazi mozihangulatban volt része azoknak, akik éltek a lehetőséggel. Babzsákokon, a lazulásra alkalmas szivacsokon, közös pattogatottkukoricázás és teázás kíséretében telt a jó hangulatú este.

 

Pénteken elérkezett a várva várt esemény. Sajnos az időjárás nem kedvezett, így a cukorkakeresés a Faluházban valósult meg. Sok-sok pici és nagyobbacska gyerek, szülő érkezett maskarában, hiszen jelmezverseny is része volt a programnak. Persze nem lehetett választani a számos kreatív jelmez közül, így mindenki jutalomban részesült. A közös tökfaragás és kézműves foglalkozás jó mókának bizonyult minden korosztály számára. Közös társasjátékozás, pingpong, csocsó is színesítette a programok repertoárját. Az esti órákban pedig a Halloween diszkóban a fiataloké volt a főszerep. Ők biztosították a zenét a gyermekeknek és a szülőknek.

Az Európa Ifjúsága Egyesület elégedett az aktivitással. Makovi úgy fogalmazott: -A helyiek körében az érdeklődés kimagasló, még a vártnál is sokkal jobb volt, így nagyon várjuk a következő alkalmakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában