Koronavírus Fejérben

2020.11.14. 14:45

Kötelező a gyorsteszt a fehérvári kórház szülészeti osztályán

A járványhelyzet fokozódásával, a központi és helyi rendelkezéseknek megfelelően, a kórház szülészeti osztályán is szigorított szabályok fogadják a kismamákat és családjukat annak érdekében, hogy egészségük egyetlen pillanatig se kerüljön veszélybe.

Héjj Vivien

A járvány felerősödésével egyidejűleg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán is szigorodnak a szabályok. A szülészetre érkező kismamákon és hozzátartozóikon is elvégzik a koronavírus-gyorstesztet, ami negatív esetben körülbelül 50 százalékos bizonyosságú eredményt mutat. Ha a teszt negatív, akkor a hozzátartozók is jelen lehetnek a szüléseknél. Ha felmerül a koronavírus gyanúja, vagy a teszt pozitív eredményt mutat, akkor egy külön részlegen kapnak helyet a szülészetre érkezők. Ebben az esetben azonban a hozzátartozók nem mehetnek be a szülőszobába. A szigorítás részleteiről Hagymásy László főorvos tájékoztatta lapunkat. (Képünkön az idei esztendő egyik első Fejér megyei babája látható, szüleivel.)

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A koronavírus-járvány felerősödésével és a szigorított szabályokkal egyidejűleg felmerül a kérdés: mi lesz azokkal a kismamákkal, akik az elkövetkező hetekben hozzák világra gyermeküket?

Maximális a biztonság

Nemrég adták át a kórház szülészeti osztályának megújult szülőszobarészlegét, ahová a biztonsági intézkedések maximális betartásával a hozzátartozók is bemehetnek, a megfelelő feltételek mellett.

A családtagoknak kialakítottak egy külön öltözőt, ahol egyszer használatos védőruházatot kell felvenniük. Otthoni ruhát a szülőszobára nem lehet bevinni a jelenlegi helyzetben.

A szigorítás részleteiről Hagymásy László főorvos tájékoztatta lapunkat. (Képünkön az idei esztendő egyik első Fejér megyei babája látható, szüleivel.)
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap-Archív

A higiéné minden előtt

A szerdai napon életbe lépő szigorításokról Hagymásy László, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa tájékoztatta lapunkat.

– Most nagy változás van a kórházban és a szülőszobákon is. Bevezettük a szülő nőknél és az apukáknál is a Covid-gyorsteszt elvégzését, amely negatív esetben körülbelül 50 százalékos bizonyosságú eredményt mutat. Amennyiben az eredmény negatív, akkor a higiénés és járványügyi rendszabályok maximális betartása mellett a szülőszobai részlegen le tudjuk vezetni a szüléseket, amelyeknél a hozzátartozó is jelen lehet.

Amikor nem lehet apás

– Ha a szülő nőknél felmerül a koronavírus gyanúja, vagy a gyorsteszt pozitív eredményt mutat, akkor az osztály második emeletén, egy covidos szülőszobarészlegen vezetjük le a szülést, illetve a császármetszések elvégzésére is kialakítottunk egy külön műtőt. Ez esetben azonban az apukák szülésen való részvételét nem tudjuk biztosítani. Ugyanez igaz akkor is, ha az apuka Covid-gyanús, vagy gyorstesztje mutat pozitív eredményt – mondta kérdésünkre a főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában