Bécsi terrortámadás

2020.11.03. 11:25

Halálfélelem az osztrák fővárosban – Fejér megyeiek beszámolója a helyszínről

Az osztrák hivatalos rendőrségi jelentések szerint négy személy meghalt, többen pedig súlyosan megsérültek, amikor hétfőn este merénylők csoportja tüzet nyitott Bécs első kerületének több helyszínén, közöttük a Seitenstettengasse zsinagógánál.

Rendőrök egy lövöldözés helyszínén a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Christian Bruna

Hat helyszínen hajtottak végre támadást, egy elkövetőt a rendőrök lelőttek. Öt merénylőt őrizetbe vettek, több másikat pedig még keresnek. A bevetés még mindig tart, éjjel egyre egyetlen terrorista maradt szökésben.

A Fejér Megyei Hírlap és a feol.hu bécsi illetőségű magyarokat, Fejér megyeieket keres. Helyszíni beszámolóikat folyamatosan közöljük.

Az első helyszíni nyilatkozat Tímeától érkezett az osztrák fővárosból. Elmondása szerint ők szerencsések voltak, ugyanis 10 perccel a támadás előtt még ők is az első kerületben voltak Bécs egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, Grabenben. Mikor hazaértek, akkor érkeztek meg hozzájuk az első telefonhívások a hogylétük felől, akkor tudták meg, hogy mi történt.

– A barátaim török származású muszlimok, akik a lövöldözés közepette mentettek meg 2 embert, köztük egy rendőrt is – mesélte Tímea.

Éjjel 3 óráig figyelték a híradásokat, közben végig helikopter zaját hallották, mindenhol katonák és rendőrök járőröztek. Nem sokkal később lezárták a metrókat, kedden nincs iskola. Tímea szerint az emberek félnek, és inkább el sem hagyják otthonaikat.

Egy neve elhallgatását kérő másik olvasónk elmondta, hírzárlatot rendeltek el a bécsieknek. A rendőrök az utcákról, éttermekből hazaküldtek mindenkit. Olvasónk családtagjai otthonuk ablakából nézték végig a lövöldözést.

Kitti barátjával él Bécsben, elmondása szerint hatalmas szerencséjük volt, amikor történt a támadás

- Kivételesen mindketten itthon voltunk, amikor telefonhívás érkezett egy rokonunktól, hogy éppen a híradásokat nézi és megkérdezte jól vagyunk-e. A hír azért is volt sokkoló, mert a barátom a környéken dolgozik, sokszor van bent késő estig a munkahelyén, és akik tegnap este dolgoztak hajnali fél négyig voltak bezárkózva az épületbe, várva az utasítást, hogy mikor mehetnek haza biztonságban a családjaikhoz. Nagyon gyakran járunk arra, én a történteket megelőző este is pár száz méterre a támadás első helyszínétől vacsoráztam a barátaimmal. Eredetileg a hétfői nap volt megbeszélve, mázlink volt, hogy végül nem úgy alakult. A tegnap este kicsit stresszes volt itt mindenkinek, nem sokat aludtunk. Most már sokkal nyugodtabb a helyzet, sokan nem mentek ma dolgozni, illetve az iskola látogatása sem kötelező a mai napon. Remélem hamarosan minden a régi lesz és mindenki teljesen megnyugodhat – zárja sorait Kitti.

Fehérvári szeretet Bécs felé

Az esettel kapcsolatban a székesfehérvári amerikaifutball csapat, az osztrák bajnokságban 2017 óta résztvevő Fehérvár Enthroners is megnyilatkozott.

[embed]https://www.feol.hu/sport/helyi-sport/a-fehervar-enthroners-csapata-is-egyutterez-a-becsiekkel-4406299/[/embed]

Harminc méterre a zsinagógától

Következő megszólalónk Enikő, aki Baracsról költözött családjával Bécsbe. Mint írta nekünk, a zsinagógától 30 méterre dolgozik egy étteremben.

- Én eddig csak filmben láttam ilyet, de megélni ezt szörnyű volt. A pincében találtunk menedéket, ahonnan később a rendőrök hoztak fel minket, hogy most már biztonságos – számolt be élményeiről Enikő.

Három óra után, kisbuszok érkeztek és taxisok ajánlották fel, hogy ingyen hazavisznek mindenkit.

Fotó: Enikő

Továbbra is várjuk a Bécsben élő Fejér megyeiek helyzetjelentését Facebook-oldalunkra vagy a [email protected] e-mail címre

Cikkünket frissítjük...

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/orszag-vilag/harom-artatlan-halalos-aldozata-van-a-becsi-tamadasnak-4405501/[/embed]

A székesfehérvári Diána 2014 óta Bécsben él, részletes beszámolót küldött nekünk:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-vilag-ezekben-a-pillanatokban-becsre-figyel-a-vilag-tudni-szeretne-mi-a-helyzet-4412953/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában