Hálaadás napját ünnepelték

2020.11.26. 17:14

Újdonsült pulykákat futtattak a nyolcadikos séfek

Az adventi időszak előtti utolsó csütörtökön ünneplik a kanadaiak és az amerikaiak a hálaadás napját. Nemzeti ünnep ez az angolszász világban, melyet immáron több mint négyszáz éve megülnek, az őszi betakarítások után. Fehérváron, a két tanítási nyelvű Comeniusban emlékeztek meg erről a napról. Volt pulykavadászat, kukoricakeresés, fagyűjtés is.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Játékos formában ünnepelték a hálaadás napját a gyerekek és a pedagógusok az első adventi vasárnap előtti csütörtökön a székesfehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában. Sok angol nyelvterületről érkező gyermek tanul az intézményben, számukra ez a nap különösen fontos. Az ünnepről Witzl Balázs igazgatóhelyettes mesélt:

- A hálaadás napja angolszász hagyomány, kifejezetten Amerikában, illetve később Kanadában is ünneplik. November negyedik csütörtökén, az adventi időszak előtti utolsó csütörtökön tartják. A feljegyzések szerint első alkalommal 1621-ben ünnepelték, s megemlékeztek arról, hogy az előző évben az Újvilágba érkezőket hogyan segítették az őslakosok. Az 1620-ban, a Mayflower fedélzetén Amerikába érkező telepesek ugyanis nem voltak felkészülve arra a hideg klímára, ami fogadta őket. Így szükségük volt a bennszülött indiánok tapasztalatára, segítségére, akik megismertették velük a helyi sajátosságokat: a kukoricát, pulykát, az ehető halakat és egyéb élelmet – kanyarodott vissza a múltba az igazgatóhelyettes. A hálaadás napja, azaz a „Thanksgiving day” összefügg azonban az őszi betakarítás utáni hálaadással is. Ez a nap családi ünnep Amerikában, pulykát tálalnak vacsorára, szőlővel, almával, körtével, almás pitével egészítik ki, csőkukoricát, halat esznek hozzá.

 

Az idei hálaadást a Comenius óvodájában és az alsó tagozaton tartották meg, s azok a felsősök voltak ezúttal a főszereplők, akik angolszász területről érkeztek Magyarországra, az iskolába. Ők voltak azok, akik az évfolyamokat végigvezették egy játékos feladatsoron keresztül a hagyományokon. Volt fagyűjtés, kukoricaszem-keresés, ehető halkeresés és sok egyéb érdekesség, amit az alsósok szívesen és ügyesen oldottak meg. A felső tagozaton pedig hagyományos amerikai reggelit tálaltak: gofrit juharsziruppal. A beavatási szertartással is felérő tradicionális pulykakergetés sem maradt el: a nyolcadikos „séfek” megkergették a pulykának öltözött diákokat, akik az idei évben kerültek a felső évfolyamba vagy éppen az iskolába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában