Szabad ég alatt is együtt

2020.11.02. 11:30

Fejér megyében a reformáció napjára emlékeztek

Október 31. a protestáns egyházakban a reformáció napja, amelynek tiszteletére megyeszerte több egyházközség is tartott ünnepi istentiszteletet, sőt Dégen úrvacsorás istentiszteletre került sor, amelyen két fiatal konfirmált.

Borsányi Bea

A dégi konfirmálók, Csillag Máté (b) és Vas Mónika – Imre Bálint esperes társaságában

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ötszázhárom éve, 1517. október 31-én függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. Erre emlékeztek a hívek többek között a dégi református templomban és a csákvári evangélikus templom udvarán, ahol reformátusok és evangélikusok közösen imádkoztak.

Dégen Imre Bálint hirdetett igét az istentiszteleten, amelynek keretében konfirmációt is tartottak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csákváron a reformátusok és az evangélikusok minden évben közös istentiszteletet tartanak, felváltva az egyik, illetve a másik templomban, ám az idén az evangélikus templom udvarán, a szabad ég alatt gyűltek össze, ahol tábortűz és kézben tartott fáklyák fénye mellett imádkozhattak és hallgathatták meg az összegyűltek Gere Gábor református lelkész igehirdetését. Az istentiszteleten Szebik Károly evangélikus lelkészért is szólt az ima, aki pozitív koronavírustesztje miatt családjával karanténba került, ezért nem tölthette a szombat estét gyülekezetével. Gere Gábor Pál apostol a korintusiakhoz írt második levelének 2. fejezetéből választott idézetet az igehirdetéshez.

A dégi konfirmálók, Csillag Máté (b) és Vas Mónika – Imre Bálint esperes társaságában
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az istentisztelet végén Mészáros Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelő helyettese, egyházkerületi felügyelő olvasta fel aktuális üzenetként Luther Márton 1527-ben, a Wittenbergben kitört a pestisjárvány kapcsán Johann Hessnek írt sorait.

Bár évek óta a 64-es út melletti református egyházközségek közös istentiszteleten, együtt emlékeznek a reformáció napjára, az idén minden gyülekezet önállóan tette ezt.

A dégi református templomban szombaton tartották a Pünkösdről elhalasztott konfirmációt is. – Vallást tenni a reformáció emléknapján különleges lehetőség – fogalmazott Imre Bálint dégi református lelkész. Dégen két fiatal vált a felnőtt egyház tagjaivá és vehetett először magához úrvacsorát.

 

Az igehirdetéshez a dégi lelkész is Pál apostol a korintusiakhoz írt második leveléből idézett. Az üzenet lényege, hogy az Úristen felkészít minket arra, hogy ebben a kihívásokkal teli világban is képviseljük az ő egyházát, hatalmát és szeretetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában