A bakák méltóságáért

2020.11.12. 07:25

Emlékmű készül a lemészárolt katonák sírhelyénél Csókakőn

„42 névtelen magyar katona”, áll a fejfán a temető felé vezető út mentén található síron, amelyet emlékhellyé alakítanak. Jézus várja a hazatérőket.

Borsányi Bea

Az emlékmű a háttérben látható régi sírhely megtartásával készül

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A katonák nem ismeretlenek, csak névtelenek. 1945-ben a Libizai-keresztnél alvás közben gyilkolták meg őket az oroszok, mert az hitték, hogy ez az – éppen pihenésre visszavezényelt – búcsi és székelyudvarhelyi katonákból álló alakulat ütött rajtuk korábban. Pedig a támadást egy SS-alakulat hajtotta végre – mesélte a történetet Fűrész György, polgármester.

A szovjet parancsnok aztán – aki más történetek tanúsága szerint éppen a jóindulatú vezetők közé tartozott, amennyiben nem engedélyezte katonái számára a fosztogatást és erőszakoskodást – letépte a meggyilkolt katonák nyakából a dögcédulákat, hogy ne tudják azonosítani őket. Az esetet követően az akkori csókakői bíró és jegyző elment a móri szovjet parancsnokságra, hogy kikérjék a dögcédulákat és a katonák holttesteit haza tudják juttatni a családjaikhoz. A dögcédulák helyett azonban a parancsnokságon a bíró alapos verést kapott.

A katonákat a csókakőiek nem a temetőbe, csak a temetőbe vezető út mellé temették abban a reményben, hogy hamarosan sikerül őket azonosítani és akkor végleg hazakerülhetnek. A sír 75 éve ott áll, feliratának tanúsága szerint pedig nem csak az életüket, de a nevüket is elvették a szovjetek.

Az emlékmű a háttérben látható régi sírhely megtartásával készül
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Még Végh Konrád polgármestersége idején állítottak a sírra egy, a 42, égbe szálló lelket szimbolizáló szobrot, de valljuk be, az egész sír nem túl méltóságteljes. Ezért gondoltunk arra, hogy emlékhellyé alakítjuk – mondta a polgármester. Nem szeretnének azonban a régi emlékműtől és a kereszttől sem megválni, ezért arra gondoltak, hogy a régi sírhely megtartása mellett készül el az új rész, amely a hazatérő katonák emlékműve lesz. Az úton hazafelé tartó katonákat – vagy katonák lelkét – Jézus Krisztus fogadja, előtte a lépcsőn éppen egy baka térdel.

Az emlékmű talapzatát az önkormányzat finanszírozta, a már kész és helyére került Krisztus, valamint a térdelő katona szobra viszont közadakozásból készült, illetve készül és Endresz László keze munkáját dicséri. Az adománygyűjtést a Vértesalja Gyermekei nevű kör szervezte, akik Csókakőn több köztéri alkotást is állítottak az elmúlt években. Ami az emlékhely befejezésének, illetve átadásának idejét illeti, a polgármester nem mert jóslatokba bocsátkozni, hiszen a Covid-helyzet sok mindent felülírt már eddig is. Legkésőbb azonban jövő év november 1-jén szeretnék ünnepélyes keretek között felavatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában