Helyzetjelentés online térben

2020.11.24. 07:00

Polgármesteri tájékoztató – A terítéken parkolás, iparűzési adók, szociális támogatás

Hétfőn reggel az online térben köszöntötte Székesfehérvár sajtóorgánumainak képviselőit Cser-Palkovics András polgármester.

Baráth Eszter

Át lehet persze gondolni az adózási struktúrát, de akkor ezt nem ad hoc módon kell megtenni! Fotó: FMH

Fotó: FMH Archív

Elsőként említette a Watthay Ferenc utcában található parkoló ingyenes használatát, amely az önkormányzati döntés értelmében egész napra kiterjed. Kiemelte, a születési és az idős­kori szociális támogatásra irányuló határozatok december első napján lépnek életbe, ezért a kérelmeket ez után lehet benyújtani az önkormányzat felé. Néhány beérkező pályázatról még az idén döntenek majd, a fennmaradókat pedig jövő év elején bírálják el. Ezek a támogatások szociális alapúak, így a jogszabály értelmében csak kérelemmel igényelhetők, nem válhatnak automatikussá. Az elmúlt időszakban többször felmerült problémaként az ipar­űzési adó kérdése.

Parragh László javaslatával ellentétben Cser-Palkovics András véleménye az, hogy erről az önkormányzatnak kellene döntenie. Ezzel kapcsolatban közösségi oldalán szavazást indított, melyben jól látszik, a lakosság is támogatja álláspontját. A fennálló helyzet szoros kapcsolatban áll az önkormányzat azon támogatási rendszerével, amely a különösen nehéz helyzetben lévő szektorok vállalkozásait segítené.

Az iparűzési adó kiesése érintené a helyi kereskedői bérletidíj-kedvezményeket is Fotó: Fehér Gábor

A támogatást az építményadó oldaláról szerette volna nyújtani az önkormányzat

Erről viszont nem születhet döntés addig, míg az iparűzési adó kérdése nem tisztázódik, az idei költségvetést és a jövő évi költségvetés-tervezetet nem tudják lezárni. Továbbá ez a feltétele annak is, hogy a tavasszal már érvényes bérleti­díj-kedvezmények ismét életbe léphessenek. A helyi adó tekintetében november 30-a az a nap, amíg emeléssel kapcsolatos döntést lehet hozni, a település vezetője ezzel idén nem kíván élni.

Azért, hogy az óvodák és a bölcsődék továbbra is működhessenek, mindent megtesz az önkormányzat. Néhány napos probléma felmerülhet, de ez esetben arra törekszenek, hogy minél kisebb közösségeket érintsenek a korlátozások, ne az egész intézményt. Jelen helyzetben viszont lehetőség van arra, hogy intézményvezetői engedéllyel a gyerekek otthon maradjanak, tehermentesítve ezzel az óvodákat, és segítve az ügyeleti rendszer lehetőségeit.

A karácsonyi vásárban való árusításra irányuló megkeresését az önkormányzat elküldte az operatív törzs részére. Erre egyelőre nem érkezett válasz, csak az után hozható végleges döntés. polgármesteri, polgármesteri, polgármesteri

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában