új ünnep

2020.11.10. 07:25

A Szentekről és Boldogokról emlékeztek meg Fehérváron

A megyeszékhelyen november 9-én emlékeztek meg a magyar szentekről és boldogokról.

Baráth Eszter

Darlac község az erdélyi Szeben megyében található, itt is látható Szent László alakja

Fotó: Simon Erika

A Közéleti és Kulturális Szalon rendezvénysorozat részeként láthatták az érdeklődők Vakler Lajos dokumentumfilmjét a Krisztus Király Plébánián. A Szent László nyomában Erdélyben című alkotás a székelyek körében jelenlévő, a lovagszent köré épülő hitvilágot kívánja bemutatni. A film ismertetőjében így olvashatunk róla: „Szent László király kultusza a középkortól napjainkig elevenen él Erdély-szerte. Emlékét számos legenda, ének, ima, falkép, kút, forrás, tiszteletére szentelt templom és kápolna őrzi, amelyek mind azt bizonyítják, hogy évszázadok során kiemelkedő szerepet játszott népünk képzeletvilágában.”

Darlac község az erdélyi Szeben megyében található, itt is látható Szent László alakja
Fotó: Simon Erika

A Magyar Katolikus Püspöki Kar döntését követően 1984-ben bővült új ünneppel a magyar kereszténység naptára. Közel negyven éve a magyar katolikus egyház tagjai minden esztendőben november 13-án emlékeznek meg a kanonizált szentek mellett azokról is, akiknek nincs saját ünnepük. Mindazok tiszteletére hozták létre ezt az emléknapot, akik nemzetünkhöz és szülőföldünkhöz kapcsolódva életük során kimagasló szinten gyakorolták a kereszténység elveit és erényeit, szellemi munkájukat és tetteiket pedig a magyar nép javára igyekeztek fordítani. A magyar kereszténység tagjai közös imádsággal és megemlékezéssel minden évben, Európa-szerte róják le tiszteletüket ezen az egyházi ünnepen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában