A helyi lakosok véleményét kéri a vezetés

2020.10.14. 14:00

Zajvédelmi intézkedésekről kérdez a kajászói önkormányzat

A hét első napján terjesztette a lakosság elé a kajászói önkormányzat azt a tervezetet, amivel kapcsolatban kifejezetten a lakosság véleménye érdekli Császár Roland polgármestert. Erre a település élhetőbbé tétele miatt van szükség.

Korondy Tamás

Rendkívüli képviselő-testületi ülés a rendőrség, a polgárőrség, valamint a Kajászó SE képviselőivel kiegészülve

Fotó: Polgármester

A polgármester szerint a közel kétoldalas rendelet célja, hogy meghatározza az emberek egészséghez, egészséges környezethez való jogának védelme érdekében a helyi zajvédelmi szabályokat. Éppen ezért hatásköre kiterjedne minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, egyesületre, aki állandó vagy ideiglenes jelleggel Kajászó község közigazgatási területén „mozgó zajforrásokat” üzemeltet.

A határozatban külön kiemelik azt is, hogy szabályait alkalmazni kell a község közigazgatási belterületén, zártkerti területén, magánterületen és közterületen egyaránt minden olyan szabad térben vagy zárt térben működő zaj- és rezgésforrásra, amely kellemetlen, zavaró vagy károsító terhelést okozhat, tekintet nélkül arra, hogy a zajforrás gépi vagy élő forrásból származik.

Hatálya természetesen nem terjed ki az egészségügyi mentési tevékenység, tűzoltási feladatok, műszaki mentés és bűnüldözési tevékenység által keltett zajra.

A hangkeltés engedélyezésére alkalmas időszakok és azok megszegésével járó büntetések szabályozása is leírásra került. A zajjal járó építési, valamint karbantartási, javítási, szerelési munka végzése, hobbitevékenység, vagy ezekhez kapcsolódóan elektromos és motoros gépek használata (különösen: gépi földmunkavégzés, betonkeverés, anyagvágás, köszörülés, csiszolás, fúrás, vésés, kalapálás, fűrészgép használata és más hasonló tevékenység) vasárnap, és munkaszüneti napon 6:00 óráig, valamint 12 órától tilos – olvasható a tervezetben. Ugyanezen szabályok igazak a szabadtéri munkákhoz, kertműveléshez kapcsolódó zajkeltő géppel (különösen: kapálógép, fűnyíró gép, láncfűrész, kerti traktor) történő tevékenység végzésre is.

Rendkívüli képviselő-testületi ülés a rendőrség, a polgárőrség, valamint a Kajászó SE képviselőivel kiegészülve
Fotó: Polgármester

Ha valaki mégis megszegné a rendeletben foglaltakat, természetes személyként 50 ezer forinttól 200 ezer forintig büntetheti az önkormányzat. Előfordulhat, hogy bizonyos cégek, vagy cég nevében eljáró személy követi el a kihágást, ez esetben akár ötszázezer forinttól két millió forintig terjedő helyszíni közigazgatási bírság kiszabásának is van helye.

A véleményeket a [email protected], illetve a [email protected] e-mail címekre várja az önkormányzat, ám a település közösségi oldalán már jó néhány lakos negatív véleményét fejtette ki a még csak tervezeti fázisban járó szabályozásról. Bizonyos vélemények szerint nem lakóparkban laknak a kajászóiak, és a falusi léthez hozzátartozik a zaj is.

Az ilyesfajta intézkedések korántsem új keletűek a térségben: nem is kell messze mennünk hasonló szabályozásokhoz. Abán a múlt hónap végén tartott, meghallgatással egybekötött képviselő-testületi ülésen léptette érvénybe a vezetés a lakossági együttélés szabályairól szóló tervezetüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában