Uráli bagoly parkjainkban

2020.10.19. 07:05

Új fotós kötet jelent meg Fejér megye madárvilágáról

„Kovács Gergely Károly vagyok a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítványtól, abból az alkalomból trombitáltuk itt össze önöket, hogy az utóbbi negyven évben megjelent az ötödik olyan könyv, amely Fejér megye madarairól szól.”

Majer Tamás

Kovács Gergely hosszan méltatta a könyv fotóinak készítőit, kiemelten Hollósi Zoltánt Fotó: NN / FMH

Fotó: NAGY NORBERT

A bevezető mondat a szerzőtől való. Kovács Gergely Károly a szöveget írta a Csókakőtől Daruhegyig – Fejér megye madárvilága című könyvhöz. A Sóstó Természetvédelmi Területen található mesés Zöld-tanyán mutatta be a közönségnek. A Fejér megye természetét járók számára mindenképpen ismerős és hitelesítő lehet munkatársainak névsora: Fenyvesi László, Horváth Csaba, Kovács Norbert, Králl László, Lendvai Gábor, Staudinger István. A fényképeket – csak Fejér megyében készült fotók vannak a könyvben – nagy sereg fotós és természetjáró készítette, közülük ki kell emelni – hiszen Kovács is így tett – Hollósi Zoltánt. A lovasberényi természetfotós a közelmúltban elhunyt. Emlékét, lám, megőrzik. Kovács Gergely elmondta még, hogy a Fejér megye madarairól szóló könyvek sorában az eddigi utolsó egy 2001-es kötet volt, megemlítette azt is, hogy 36 év telt el Radetzky Jenő Madarakról, tájakról Fejér megyében című könyve óta.

Kovács Gergely hosszan méltatta a könyv fotóinak készítőit, kiemelten Hollósi Zoltánt Fotó: NN / FMH

- Ez a könyv egy véletlen műve. Mai házigazdánk, Csete Gábor a fehérvári városgondnokság természetvédője. Vele beszélgettem 2019 februárjában. Egyszer csak azt találta mondani, hogy egy ismerőse, ha igaz, látni vélt egy uráli baglyot Fehérvárcsurgón, a kastélyparkban. Erre én annyit válaszoltam, hogy nem is tudom, van-e az uráli bagolynak Fejér megyei adata. Mire ő azt mondta, valóban nem túl gyakori, bár ő fotózott egyet a Vértesben – számolt be Kovács Gergely a beszélgetésről. Nos, ez indította el a munkát: kell egy új könyv, amely bemutatja Fejér megye madarainak új fajlistáját! Íme, itt a megjelent kötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában