angolna, fürge cselle és jászkeszeg

2020.10.31. 14:28

Szavazás kezdődött az év hala címért

Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg „indult” a 2021-es év hala címért.

Tihanyi Tamás

Az angolna is a jelöltek között van az idén

Fotó: MHT

A Magyar Haltani Társaság nyilvánosságra hozta, mely halakra lehet voksolni december 31-én délig. Eddig a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, a vörösszárnyú keszeg és a süllő érdemelte ki az év hala címet. A szervezet célja, hogy a győztest nagyobb figyelem övezze a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.

A horgászok és a szakemberek javaslata alapján választották ki a jelölteket, egy őshonos, egy, a pecások által szívesen fogott, illetve egy védett halat.

Az angolna is a jelöltek között van az idén
Fotó: MHT

A kígyószerű angolna különleges hal, hiszen annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta nem telepítik, már eltűnt a Velencei-tóból is. A 8-10 centis fürge cselle eurázsiai faj, főként patakokban él. A környezeti változásokra érzékeny, ezért védett. Az ezüstös pikkelyű, vörös alsó úszóiról ismert jászkeszeg elsősorban folyóinkat kedveli. Vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában