Fegyver került a világot játékosan élvező diákok kezébe

2020.10.24. 11:30

Rendhagyó módon ünnepelt Székesfehérvár

Rendhagyóan ünnepelte az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepét a királyi város, elsősorban a televízió előtt.

Majer Tamás

Perényi István a vetítés előtt vett át elismerő emlékérmet Fotó: Simon Erika

Jól tették azok a fehérváriak és környékbeliek – ahol fogható a megyeszékhely tévéjének adása –, akik pénteken este a Fehérvár Televízióra kapcsoltak. Itt sugározták ugyanis először széles nyilvánosság előtt Matuz János legújabb filmjét, a Szemek című dokuballadát, tévéjátékot. Napokban megjelent interjúnk a filmet író és rendező alkotóval, aki elmondta, filmje arról szól, hogyan került a világot játékosan élvező diákok kezébe fegyver. A második világháború végétől az ötvenhatos forradalom kitöréséig, első napjaiig ívelő történetben gyerekek, diákok viszik a prímet, akik – hiszen gyerekek, vidámak, övék a jövő – élvezik az életet. Ha más nincs, játék a bomba becsapódásakor érkező légnyomás, s móka, tréfa a hiánygazdaságtól üres cipőboltban tornacipőt vásárolni. A székesfehérvári képekkel, tényekkel, eseményekkel teli filmben megjelenik a Szabó Palotánál – az akkori ÁVH, a mai rendőrség épületénél – hősi halált halt Csányi Éva alakja, sorsa is. A filmből nem hiányzik a jókedv: megnevettet, s nem hiányzik belőle a szörnyű és a dicső múlt sem: megráz, megrendít.

Perényi István a vetítés előtt vett át elismerő emlékérmet Fotó: Simon Erika

Csütörtök délután, még tévévetítés előtt tehát, volt a szűk körű díszbemutatója a filmnek a Barátság moziban, főként az alkotó, szereplők voltak jelen. A polgármester, Cser-Palkovics András a vetítés előtt adott át polgármesteri elismerő emlékérmet az idén 90 esztendős nyugalmazott állatorvos Perényi Istvánnak, aki hosszú évtizedek óta fotóz szüntelen: a Szemek című filmben is felhasználták korabeli felvételeit, sok mindent rögzített a forradalom és szabadságharc fehérvári eseményei közül.

Cser-Palkovics András a film előtt kifejtette, végre, amióta a Matuz Jánoshoz és a fehérvári fiatalokhoz köthető utcaszínházi előadásokkal ünnepel a város március 15-én és október 23-án, sokan vesznek, vettek részt a közös megemlékezéseken. Ismert, idén az utcaszínház helyett készült a film. A városi emlékhelyeken is csütörtökön voltak a közös koszorúzások, így a Hotel Magyar Király ’56-os emléktáblájánál, a rendőrség mai épületénél, valamint a Széchenyi-iskolánál Bartók József és a Zichy ligetnél, Keszei István emléktáblájánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában