Október utolsó vasárnapján

2020.10.26. 07:20

Őrtüzek gyúltak a székelységért több megyei településen

Több megyei településen is rendezvényeket tartottak a székely autonómia napja alkal­mából.

Majer Tamás

Október utolsó vasárnapján évek óta őrtüzek gyúlnak, hazafias rendezvények történnek Fejér megyében is

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Október utolsó vasárnapján évek óta őrtüzek gyúlnak, hazafias rendezvények történnek nemcsak Székelyföld falvaiban, városaiban, hanem a történelmi Magyarország magyarlakta településein is, számos helyen. Fejér megye sem volt kivétel, ezúttal sem.

– Sokan fanyalognak – mai modern megmondóemberek –, miért kell foglalkozni Trianonnal… Száz év után – Fórizs József, a Fejér Szövetség sárkeresztesi tizedese szólt ekképpen vasárnap délután a nyáron felavatott Trianon-emlékműnél összegyűltek színe előtt.

– Ezek az emberek [a fanyalgók, megj.: a szerző] elfelejtik, hogy a történelem kereke nem áll meg, halad tovább. Ha mi nem foglalkozunk ennek a haladó kerék irányának az igazgatásával – kényelemből, félelemből vagy lustaságból –, akkor majd foglalkoznak vele mások, és nem a mi előnyünkre, hanem a kárunkra – mondta. – E munkálkodásnak, a kerék irányításának számtalan módja lehet, egyik formája a határon túl rekedt nemzettársaink segítése, támogatása, lelkileg és gazdaságilag; mikor mire van lehetőség. Például tudománytörténeti kiállítást viszünk határon túli iskolákba, Székelyföldre megyünk nyaralni, odavisszük a pénzünket. Vagy éppen itt, Sárkeresztesen székely autonómia napot rendezünk, ezzel sorsközösséget vállalva székely nemzettársainkkal – folytatta Fórizs József.

Október utolsó vasárnapján évek óta őrtüzek gyúlnak, hazafias rendezvények történnek Fejér megyében is
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke a székely autonómia napjáról szólva Fehérváron azt mondta, nem ünnep ez, hanem egy nagyon fontos küzdelem. A koronázóvárosban a maroshegyi székelykaputól díszes körforgalomban gyűltek össze többtucatnyian, nemcsak civilek, de Fejér megyei, illetve székesfehérvári képviselők is. Utóbbiak közül Juhász ­László felszólalásában kitért arra, hogy a többi határon túli területen élőkért is tenni kell, szorítani kell. Utalt az éppen vasárnap történt helyhatósági választásokra; reményét fejezte ki, hogy minél több magyar polgármester, képviselő lesz. Deák Lajosné fehérvári képviselő kifejezte, nemes kötelesség kiállni a határon túli magyarságért.

 

A résztvevők aztán mécseseket gyújtottak meg.

A mécsesek lángjai Székelyföld égből látható körvonalát rajzolták ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában