Fizethet az önkormányzat

2020.10.27. 07:00

Nincs helye fellebbezésnek – Majd húsz éves pereskedés érhet véget Rácalmáson

Szeptember 21-én nyertek pert a Rácalmási Önkormányzat ellen a Dunaújvárosi Járásbíróságon a 2003-as kis-dunai partfalszakadás ügyében, mely szerint akár 50 millió forintot is ki kell fizetnie az önkormányzatnak.

Korondy Tamás

Ez a dunaszekcsői ház szinte feldől: a Duna vonalán végig gondot jelent a mozgó löszfal Fotó: MW

Fotó: AS

– 2002 nyarán a Kavics-Ker Kft. elkezdte kotorni a Dunát az önkormányzat megbízásából. Én akkor szóltam a polgármesternek szeptemberben, hogy nagy gond van, elkezdtek repedezni a házak – elevenítette fel a közel 20 éves tragédia előzményeit Lantos Józsefné, a per egyik nyertese. Az asszony hozzátette, a polgármester akkor nem vett észre semmilyen problémát.

– Gyanítottuk, hogy összefüggés van a part kikotrása és a házak repedezése között, de nem tudtuk lemérni a mélységét, nem lehettünk benne biztosak. 2003 márciusában már azt olvastam a helyi újságban, hogy 200 méter hosszúságban megmozdult a partfal, pont ott, ahol a polgármesternek nyaralója van.

Ebben az időszakban kezdődött az M6-os autópályának az építése, amelyhez jó minőségű sódert találtak Rácalmáson. Lantosné elmondása szerint rengeteg mennyiséget vittek el a településről, hegyekben állt a sóderhegy Rác­almáson.

– Bizos, ami biztos elkezdtünk ügyvédek után nézni, ugyanis továbbra is hitegetett minket a polgármester, hogy ha szerez rá pénzt, akkor az egész szakaszt megerősítteti, mi sem maradunk majd ki belőle. Azóta sem történt változás, kivéve azt a 200 méteres szakaszt, ahol az ő nyaralója is fekszik… – mesélte Lantosné.

Ez a dunaszekcsői ház szinte feldől: a Duna vonalán végig gondot jelent a mozgó löszfal Fotó: MW

Elmondta azt is, hogy mi­után a tudomásukra jutott, hogy a polgármester 90 millió forintból csak azt a 200 méteres szakaszt csináltatta meg, ahol háza van, elindították a pert.

– 2004. szeptember 9-én volt az első tárgyalás, miután a túl nagy vagyoni érték miatt Székesfehérvár vette át az esetünket. Nagyon hosszúra nyúlt ez a per, volt olyan nap, amikor estig zajlott a tárgyalás. 14 személy volt benne a csoportos perben, abból hatan meghaltak, öten kiléptek, így összesen ketten maradtunk. Négy alperesünk volt, a Vízügyi Igazgatóság, a Rácalmási Önkormányzat, a Kavics-Ker Kft., valamint a Realitás Kft. Közülük csak az önkormányzat maradt, mivel a Vízügyet kiengedték a perből, a Realitás Kft. csődöt mondott, a Kavics-Ker Kft. pedig kifizetett minket. Mindez már 2013-ban történt – mondta el lapunknak a történetet nagy vonalakban Lantos Józsefné.

– Ugyan 2015-ben megszűnt a per, ám közben perújítás is történt. Fellebbezésnek helye nincsen, szakértőkkel felülvizsgáltatták az ügy forintosítását, mely szerint 2004-től visszamenőleg az önkormányzatnak közel 50 millió forintot kell fizetnie a két perben lévő károsult felé – állítja Lantosné.

(Cikkünket folytatjuk az ügy pontos részleteivel.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában