tetteik tiszteletet parancsolók, példájuk méltó

2020.10.31. 11:30

A hősi halottakra, katonákra emlékeztek Fehérváron

A megyei jogú város és Fejér megye képviselői a halottak napi koszorúzással pénteken délelőtt a katonatemetőkben nyugvó katonák, hősi halottak emléke előtt tisztelegtek.

V. Varga József

Az emlékezés virágai mutatják: a katonák is gondolnak elhunyt bajtársaikra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, / Hiába szállnak árnyak, álmok, évek” – írta Juhász Gyula Consolatio című versében.

A hősi halált halt katonák emlékének ápolása minden nemzet alapvető erkölcsi feladata – az intelem üzenete egyértelmű. Eleink tettei tiszteletet parancsolók, példájuk méltó és egyben felemelő. Szent kötelességünk emlékezni rájuk és megőrizni az emléküket az utókor számára.

Halottak napja alkalmából hősi halottak, elhunyt katonák emléke előtt tisztelegtek a város és a megye képviselői, valamint a Magyar Honvédség katonái. Így péntek óta a székesfehérvári katonatemetőkben és emlékhelyeken koszorúk emlékeztetnek a pénteki néma koszorúzásokra.

Az emlékezés virágai mutatják: a katonák is gondolnak elhunyt bajtársaikra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezések a Hosszú temetőben kezdődtek. Itt Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere és Bihácsi István, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke koszorúzott. A második helyszínen, a Szentlélek katonatemetőben Mészáros Attila, a város alpolgármestere és Bihácsi István megyei alelnök helyezett el koszorút. A Béke téri orosz katonatemetőben Molnár Tamás önkormányzati képviselő, Kovács Zoltán, Fejér megye főjegy­zője és a Munkáspárt képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A Budai úti laktanyánál, a Lánczos Kornél Gimnázium épületénél Lehrner Zsolt alpolgármester, Bihácsi István megyei alelnök, illetve a középiskola és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület képviselői hajtottak fejet.

A megemlékezések záróakkordját a Városház téri második világháborús emlékműnél tartották, ahol Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere, Molnár Krisztián, a Fe­jér Megyei Közgyűlés elnöke, a Magyar Honvédség delegációja – Vokla János, a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred és a Székesfehérvári Helyőrség parancsnoka vezetésével – és a Munkáspárt képviselői vettek részt.

A halottak napjához kapcsolódó koszorúzás méltó tiszteletadással, a Magyar takarodó dallamaival zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában