aktuális témák

2020.10.06. 07:25

Megújul Polgárdi vasútállomása

Ipari elkerülő út épül, fejlesztik a vasútállomást. November végéig lehet avart és kerti hulladékot égetni a kisvárosban. Aktuális, őszi témákról beszélgettünk Nyikos László polgármesterrel.

V. Varga József

Ipari elkerülő út épül – egyeztetés és aláírás a kivitelezőkkel a városházán Fotó: Önkormányzat

A napokban megtörtént a Polgárdi iparterületek fejlesztése elnevezésű projekt munkaterület-átadása, hamarosan megkezdődik az ipari elkerülő út építése. Amint Nyikos László polgármester lapunknak elmondta: az út elkészülte után az ipari parkban lévő vállalkozásokhoz közlekedők kizárólag az új úton közelíthetik majd meg az ipari zónát, ezzel a Barátság utca mentesül a teherforgalom alól.

Az elkerülő útra nagy szüksége van a városnak, hiszen egyre több cég telepszik le az ipari parkban. A képviselő-testület legutóbb augusztus végén több mint egy hektáros területet értékesített, amelyen két vállalkozás létesít telephelyet a közeljövőben.

Szeptember végén megkezdődtek a munkák a polgárdi vasútállomáson, Nyikos László polgármester a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. munkatársaival közös sajtótájékoztatón számolt be a Polgárdit is érintő vasúti fejlesztés jelenlegi állásáról.

A felújítás második szakasza várhatóan 2021 nyaráig tart, megvalósul a polgárdi vasútállomás (az épületfelújításra vonatkozó projekt még tervezési fázisban van) teljes átépítése és akadálymentesítése. Az új építésű peronokon új utastájékoztató rendszert alakítanak ki, és befejeződik a villamos üzem kiépítése is. Az észak-balatoni vasútvillamosítás 2019 végén indult, a beruházás célja a versenyképes utazási idő elérése és a környezetterhelés (zaj, levegőszennyezés) mérséklése. A megvalósítás során megtörténik a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti 55 kilométeres vonalszakasz villamosítása. Az országfásítási program keretében a városgondnokság munkatársai és a tűzoltók fát ültettek a település két pontján. Az Esze Tamás utca végébe 12 díszkörte és 3 kőrisfa, a Május 1. ligetbe pedig 15 platánfa került.

Ipari elkerülő út épül – egyeztetés és aláírás a kivitelezőkkel a városházán Fotó: Önkormányzat

A városvezető az önkormányzat közösségi oldalán köszöntötte a szépkorúakat, akiknek személyre szólóan képeslapot is küldtek. Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október elsejét az idősek világnapjává. Napjainkban mintegy 600 millió 60 éven felüli személy él a világon, számuk 2025-re akár meg is duplázódhat, éppen ezért gyorsan öregedő világunkban az idősek sokat segíthetnek – önkéntes munkával, tapasztalataik átadásával. A városban október elsejétől november végéig van lehetőség – még utoljára – hétfőn és pénteken 8 és 18 óra között, szombaton 8 és 14 óra között a nem komposztálható avar és kerti hulladék égetésére.

Az Országgyűlés júniusban döntött arról, hogy 2021-től országszerte tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme. A jövő év január elsejétől az önkormányzatok helyi rendeletben sem szabályozhatják az avar és a kerti hulladék égetését, így általánossá válik a tilalom a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján az egész országban. Polgárdiban a még érvényben lévő helyi rendelet már arra kéri a lakosokat: az égetéssel szemben inkább a komposztálást és a közszolgáltató cég által végzett zöldhulladékgyűjtést részesítsék előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában