Idén is győzték szóval a fiatalok

2020.10.27. 11:30

Másodszor rendeztek az országban egyedülálló kommunikációs versenyt Fehérváron

Idén is a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója nyerte a Szóval győzni kommunikációs vetélkedőt. A versenyre 65-en jelentkeztek, ám a fináléban mindössze 12-en csillogtathatták meg kommunikációs képességeiket.

Borsányi Bea

Balla Dávidot meglepte a győzelem, de örült neki Fotó: Fehér Gábor

Beszélni mindenki tud – de nem mindegy, hogyan. Ez is lehetne a versenyt mottója, amelyet egy aktuális jelenség és egy megítélt kártérítés hívott életre. A fiatalok kiválóan bánnak az okostelefonokkal és könnyen eligazodnak a virtuális világban, ám jóval nehezebben fejezik ki magukat élőszóban. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere ezért tavaly úgy határozott, hogy egy szólásszabadságot érintő győztes jogvita számára kártérítésként megítélt összegét kommunikációs verseny alapítására ajánlja fel. A verseny célja, hogy a diákok megtanuljanak hatékonyan, érthetően, összeszedetten és a lényegre koncentrálva kommunikálni, és ezt a tudásukat aztán tanulmányaik vagy később a munkájuk során kamatoztathassák.

A vetélkedés idén is a tavalyihoz hasonlóan indult, ám a koronavírus – ahogy sok mást is – átírta a versenyprogramot és a tervezett március helyett csak most, október végén tudták a döntőt megtartani a Városháza dísztermében.

Idén a járványhelyzet miatt közönség nélkül. A finálét azonban ezúttal is komoly felkészülés előzte meg: a versenyzőket a tavaly jól bevált mentorok – Bakonyi István irodalomtörténész, Kozáry Ferenc színművész és Ignácz Adrienn pszichológus – készítették fel a feladatokra, amelyek az előző évivel egyezők, bár témájukat tekintve különbözők voltak. A döntősökre 3 kihívás várt. Első körben egy 3 perces beszédet kellett tartani, amelyet előre megírhattak a versenyzők. Azután a versenyt egyébként végig kísérő Azurák Csaba készített mindenkivel nagyjából 5 perces interjút. A kérdések négy témakört érinthettek. Végül pedig jött a rögtönzés: egy rövid videót kellett 1 percben kommentálni a versenyzőknek.

Balla Dávidot meglepte a győzelem, de örült neki Fotó: Fehér Gábor

A zsűrit ezúttal Bukosza Zita kommunikációs szakértő, az M5 szerkesztő-riportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum igazgatója, Stettler Zsuzsanna, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Kommunikációs Főosztályának vezetője és Vakler Lajos újságíró, a Fehérvár Médiacentrum szerkesztő-műsorvezetője alkotta. Nem volt könnyű dolguk a végső döntés meghozatalában, hiszen mind a 12 döntős remekül oldotta meg a feladatokat.

Székesfehérvár kommunikációs bajnoka végül Balla Dávid, a Ciszterci Szent István Gimnázium végzős diákja lett, aki elárulta, hogy kommunikáció-médiatudomány szakon szeretne továbbtanulni az érettségit követően. A második helyen Bíró Gergő Zalán, a Teleki 12. osztályos, míg a harmadikon Bodonyi Dániel, a Lánczos Kornél Gimnázium 12. osztályos diákja szerezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában