Nagy múltú az egészségügyi képzés

2020.10.15. 16:00

Legyen benne a bugátos kezekben az újraélesztés gyakorlata!

Tényleg csak gyakorlat: a legrosszabbra is felkészülnek a Bugát Pál Technikum diákjai, hogyha baj lenne, ők tudjanak segíteni!

Majer Tamás

A bábuk neve fantom, újraélesztési fantom, rajtuk gyakoroltak a diákok

Fotó: iskola

A szerdai napon tartották egy pénteki bemutató főpróbáját a Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tartozó iskolában. Erről és egy elfajuló – hangsúlyozzuk: kitalált – buliról szóló rövidfilmről is nyilatkozott lapunknak Hódos Jánosné, a Bugát igazgatóhelyettese.

– Október tizenhatodika az újraélesztés világnapja, úgy gondoltuk, hogy méltóképpen meg kellene erről emlékezni, hiszen tudjuk, hogy Magyarországon is körülbelül 25 percenként meghal valaki, akit lehet, hogy újraélesztés segítségével esetleg meg lehetne menteni – mondta. – Azt találták ki a kollégáink, hogy ezen a pénteki napon minden szünetben újraélesztés-gyakorlatot fognak végezni. Hogyha jó idő lesz, akkor kint, a belső udvaron. A gyerekek segítségével, újraélesztési fantomokon tudják bemutatni az újraélesztés eljárását. Miután van félautomata, oktatási célra készült defibrillátorunk, ezt is fel tudják használni, ezzel kicsit látványosabbá tudják tenni a bemutatót.

A bábuk neve fantom, újraélesztési fantom, rajtuk gyakoroltak a diákok
Fotó: iskola

– Készítettek egy videófilmet is a tanulók, amely gyakorlatilag egy buli végkifejletét dolgozza fel, ahol több sérülés is kialakul a buli elfajulása folytán, és egy újraélesztésre is sor kerül – ismertette lapunkkal Hódos Jánosné.

https://streamable.com/8od1q2

– Nagyon ügyesen oldották meg, készítették el ezt a videófilmet a diákok, illetve a támogató tanár. Három perc alatt egy nagyon kerek történet kerekedik ki belőle. Ezt is szeretnénk majd bemutatni a gyerekeknek ezen a napon.

Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szakot is választhatnak a 12. évfolyamos diákok
Fotó: Iskola

Nos, izgalmas nap elé néznek pénteken a Bugát diákjai.

– Az egészségügyi képzéseink nagy múltra tekintenek vissza – mondta el az iskola igazgatóhelyettese, ezzel kicsit más vizekre evezvén. – Az ápolóképzés azóta folyik az intézményben, amióta az iskola fennáll. Most általános, illetve gyakorló ápolóképzésünk van. Képes az iskola egészségügyi asszisztensek képzésére is. Van gyakorló mentőápolói osztályunk is. A 9.-től a 12. évfolyamig egészségügyi ágazati képzést is folytatunk. 12. évfolyamon tanulóink választhatnak: most pillanatnyilag gyakorló ápoló, illetve gyakorló csecsemő- és gyermekápoló szak a kínálat az ő számukra ötödévben (a 13. osztályban). Természetesen azt szeretnénk, ha tovább is képeznék magukat, felnőttoktatás során az általános ápolói végzettséget is megszerezhetik – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában