könyvtári napok

2020.10.10. 07:35

Fát ültettek és túráztak az enyingiek

Könyvtárak az emberekért! – így szól az országos könyvtári napok szlogenje. A színes hetet a kisváros könyvtárában történelmi időutazással, az „Enying anno” online képeslap-kvízzel (Méreg János önkormányzati képviselő gyűjteménye nyomán) kezdték hétfőn és zárják vasárnap.

V. Varga József

Kecskés Timi (b) és Lippai Kitti

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az úrhidai illetőségű Kecskés Timi és Lippai Kitti (a Ki? – Ti & Mi két megálmodója) arról tartott előadást: mit tehetünk azért, hogy háztartásunk hulladékmentes legyen? Bemutatták azokat a lépéseket, amelyek nagymértékben hozzájárulhatnak környezetünk megóvásához, hiszen nemcsak a nagyhatalmak, az egyes országok kormányai tehetnek a környezetszennyezés ellen, hanem mi magunk is fontos tényezői vagyunk e folyamatnak.

Beszéltek arról: nem kell ezeket a lépéseket drasztikusan csinálni, hanem lépésenként, lassan, tudatosan átgondolva azokat a dolgokat, amiket meg tudunk változtatni a háztartásunkban. Például, ne tépjünk le vásárlásaink alkalmával új és új műanyag zacskót az üzletben, hanem vigyünk magunkkal az otthon összegyűjtöttekből! Vigyünk a piacra és a pékhez vászon­zsákot! Ne kérjük műanyag pohárba a kávét, a jégkását! A gyerekeknek ne műanyag zacskóban adjuk a tízórait, hanem kis dobozkában! Kulacsban, üvegben vigyük magunkkal az innivalót! Ne használjunk szívószálat! Textil zsepit és szalvétát használjunk a papír helyett! Vásároljunk csomagolásmentes üzletben, járjunk termelői piacra! És így tovább!

Kecskés Timi (b) és Lippai Kitti
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Praktikákat, apró fortélyokat mutattak. Hiszen sok kicsi sokra megy – a környezetvédelemben is.

– Csatlakoztunk az Ültess fát, olvass alatta könyvet! mozgalomhoz – mondta el lapunknak Kuntnerné Németh Ágnes, a Vas Gereben Könyvtár vezetője. – Az elnyert pályázati összegből egy kőrist és egy hársfát vásároltunk, melyeket pénteken ültettünk el a Batthyány Általános Iskola diákjaival a könyvtár madárbarát kertjében. A pályázati forrás nagyobb részéből pedig különféle előadásokat szervezhetünk a környezetvédelem témakörében.

A Mezőkovácsházi Városi Könyvtár 2019-ben elindított akciójának célja, hogy a hazai könyvtárak összefogásával felhívják a figyelmet a környezettudatosságra, a klímaváltozás veszélyeire, és a faültetésekhez kapcsolódó programokkal az olvasás népszerűsítésére.

Emeljük a tétet: 15 ezer lépés Enying-Balatonbozsokon – szombaton helyismereti túrával folytatódik a könyvtári napok programja. Az úti cél a bozsoki Józsefkúti-árok. Találkozás 8 óra 30-kor a könyvtárnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában