„Ha ez a hadsereg nem áll fel, Magyarország még csonkultabb lenne”

2020.10.13. 07:00

A battyáni országúton állt egykor egy Bory-obeliszk

Három, egymással összekapaszkodott szervezet gyűjtött aláírásokat azért, hogy ismét álljon a Nemzeti Hadsereg száz éve fölállított, ám 1946-ban ledöntött fehérvári emlékműve.

Majer Tamás

Szili Csaba (balról), Juhász László, Boór Ferenc és Kónyi-Kiss Botond egyaránt az egykori obeliszk helyreállítása mellett vannak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári, illetve a megyei közgyűlésnek szóló petíció átadására készül a Fejér Szövetség, egyetértésben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (HVIM) és a Válasz Független Civilek Egyesülettel. Az íveket – elmondásuk szerint – több száz ember írta alá egy év leforgása alatt. Erről egy sajtótájékoztatón adtak hírt.

Székesfehérvár egykori határain kívül, a Szabadbattyán felé vezető országúton állt hajdan egy obeliszk. 1920–1946 között. Ez a terület ma már a város határain belül van, közel ahhoz a maroshegyi körforgalomhoz, ahol egy székelykapu fogadja az autósokat. Bory Jenő alkotása volt. Anno a Nemzeti Hadsereg Székesfehérvárra történő bevonulásának emlékére emelték, egy évre rá. A HVIM alelnöke, Kónyi-Kiss Botond fogalmazta meg, hogy miért nincs már meg ez az emlékmű: „a kommunisták ledöntötték”. Az obeliszk tetején elhelyezett kőkorona viszont megmaradt, ma a Bory-várban látható.

Az obeliszk emléktábláján az alábbi felirat volt olvasható: „Ezen a helyen fogadta 1919. október 19-én délelőtt 9 órakor Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége hazánk reményét, a Nemzeti Hadsereget s annak élén Horthy Miklós hadvezért. Kísérje áldás kezükben nemzetük viharvert zászlaját. Kárpátoktól az Adriáig visszhan­gozzék a magyar katona halhatatlan dicsősége. Emelte Fejérvármegye és Székesfehérvár közönsége a magyar katona halhatatlan dicsőségére.”

Szili Csaba (balról), Juhász László, Boór Ferenc és Kónyi-Kiss Botond egyaránt az egykori obeliszk helyreállítása mellett vannak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Mi a múlt évben a 100. évfordulóra emlékeztünk, annak 100. évfordulójára, hogy a román megszállás alól felszabadította a Nemzeti Hadsereg ezt a várost, s ezt tette Siófokról, a toborzó és gyűjtőhelyről indulva, az első világháború után szervezett sereggel a királyi városon keresztül útban a főváros felé – mondta Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Nos, a kezdeményezők tavaly láttak munkához, céljuk, hogy a jelenlegi önkormányzati ciklusban helyreállíttassék az emlékmű, vagy készüljön egy ahhoz méltó új.

– Ez a népből verbuvált hadsereg megérdemli azt a tiszteletet, hogy egy emlékmű emlékeztessen arra, megmentették Magyarországot a jövő nemzedék számára. Ha ez a hadsereg nem áll fel, nem vonul fel, Magyarország még csonkultabb lenne, mint most – jelentette ki Boór.

Az íveket október 19-én, hétfőn kívánják átadni a fehérvári városházán, mégpedig a 17 órakor, a maroshegyi székelykapunál kezdődő, majd a belvárosba érkező megemlékezésük részeként. Boór úgy fogalmazott, reméli, hogy lesz, aki átveszi az aláírásgyűjtő ívek hiteles példányait.

Juhász László, a Válasz fehérvári önkormányzati képviselője azt mondta, lát lehetőséget az emlékmű helyreállítására, ennek megvalósulását fogja képviselni a közgyűlésben. Szili Csaba, a Válasz megyei képviselője az alkotó személyét méltatta, úgy fogalmazott, hogy az elmúlt években, évtizedekben Bory Jenő neve védjeggyé vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában