Afrikai ezerlábút is simogattak a bátor óvodások

2020.09.26. 07:10

Talajtanórát tartottak a csurgói parkban gyerekeknek

Élő és műanyag talajlakó rovarokkal és magával a földdel ismerkedtek a gyerekek egy talajvédelemmel kapcsolatos rendezvényén.

Palocsai Jenő

Az ezerlábút ezer kéz akarta megérinteni. Sasvári Zoltán a fehérvári Nefelejcs-óvodásokkal

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A talajvédelemmel, illetve annak fontosságával foglalkozó bemutatót tartottak a Károlyi-kastély parkjában álló fák alatt. A gyermekek tudását két helyszínen is gyarapították a szervező Gaja Környezetvédő Egyesület vezetői. Az egyik gyermekkoszorúban Vajgerné Bőhm Erika, az egyesület titkára ismertette a talaj különböző rétegeit, összetételét és persze az azon, illetve abban élő, található élőlényeket, kincseket, nyersanyagokat. Homokos és agyagos, finomra rostált talajmintákkal ismerkedtek meg a gyerekek, majd gombócokat, hurkákat formáztak belőlük. Varga Gábor elnök irányításával kisebb kémiai kísérletet is végezhettek, melynek segítségével a talaj ismeretlen, semmitmondó idegenből baráttá válik.

Az ezerlábút ezer kéz akarta megérinteni. Sasvári Zoltán a fehérvári Nefelejcs-óvodásokkal
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az élet nagy körforgását és az annak kerekét hajtó élőlényeket, a talajlakó rovarokat, illetve azok életét és áldásos tevékenységét mutatta be a Fehérvárcsurgói Eszterlánc Óvoda zöld sipkás törpéinek a „Bogaras bácsi”. Sasvári Zoltán előadóművész a komposztálás nagymestereivel, a rovarokkal ismertette meg a gyerekeket egy interaktív, játékos foglalkozás keretében.

 

A legnagyobb talán a harminc centiméteres afrikai ezerlábú volt, amelyet minden gyermek megsimogatott. Nagy meglepetés volt mindenki számára az élő és korhadt gyökerekkel, gilisztákkal és szinte mindennel táplálkozó, nem túl bizalomgerjesztő trágyalakó, a lótücsök vagy lótetű. A Bogaras bácsitól megtudták, hogy a Bandi névre keresztelt ízeltlábú és annak fajtársai nemcsak ciripelni tudnak, mint a többi tücsök, hanem ásni is a föld alatt, futni is a talajon, repülni is a levegőben, sőt, úszni is a pocsolyában.

A gyerekek sokat nevettek, majd a csoportok előadót cseréltek, és közben még egy kicsit még meg is áztak a futó záporban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában