felelősséget is ró ránk

2020.09.05. 16:00

Össznemzeti ügy kell, hogy legyen a koronázóbazilika kérdése

A Nemzeti Emlékhely, azaz az egykori koronázóbazilika romterülete – amint arról beszámoltunk – elsőként nyerte el a Nemzeti Örökség Intézete által idén alapított Év Emlékhelye díjat. Mit jelent ez Székesfehérvár számára?

FMH

A bazilika makettje a Nemzeti Emlékhelyen

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az államiság és a vallás tekintetében, valamint közjogi értelemben is hosszú évszázadokon át megkerülhetetlen volt a koronázóbazilika, éppen ezért megtiszteltetés, hogy első alkalommal e hely kapta a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal díját. Elismerése ez annak, hogy nemzetünk történelmi bölcsőjéről beszélünk. Sajnos a történelem viharai miatt ma a bazilikának már csak a romjai találhatók meg, de ettől még ez a hely nemzetünk bölcsője, és így méltó kialakítása és őrzése össznemzeti ügy! – fogalmazott lapunk érdeklődésére Cser-Palkovics András polgármester. A 2013-as emlékévben, egy Székesfehérváron megtartott kihelyezett ülésen a kormány meghirdette az országos vonatkozású Árpád-ház programot. A program kormánybiztosa 2018 óta Vargha Tamás országgyűlési képviselő, aki megkeresésünkre hangsúlyozta, Székesfehérvár esetében már konkrét, tízmilliárdos összértékű fejlesztési lehetőségeket, meghozott döntéseket köszönhetünk a programnak: A Várkörúton már láthatók a Nemzeti Emlékhely Sétautat mutató feliratok és rovátkák, amelyek – Fehérvár főépítészének, Lantay Attilának a szavaival élve – a magyar történelem másodpercmutatói lesznek, me­lyeken itt koronázott vagy temetett uralkodóink neve, az információs táblákon pedig a hozzájuk köthető fontos információk lesznek feltüntetve.

A bazilika makettje a Nemzeti Emlékhelyen
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Javában zajlik a Szent István Király Múzeum Rendházépületének rekonstrukció­ja, közel ötmilliárd forintos állami forrásból. Ezzel egy, a patináját megőrző, mégis 21. századi múzeumi tér jön létre, olyan modern technológiával, amely az országos Árpád-ház-kiállítás megrendezésére, majd ezt követően számos korszakos tárlat befogadására alkalmas lesz.

A Szent István ünnepére megszületett döntés pedig újabb jelentős támogatást jelent. A kormányhatározat értelmében a volt Köztársaság mozi épületében megvalósuló Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezési munkálataihoz, az Aranybulla-emlékmű és környezete méltó helyreállításához – már a 2022-es ünnepi évre is gondolva – kapott jelentős kormányzati támogatást a város.

– A megtiszteltetés, amit ez a díj és a Nemzeti Emlékhely jelent, egyben felelősséget is ró ránk. A 2038-as esztendőig (1000. évforduló) fontos előrelépnünk az egykori templomterület méltó kialakításában is. Ez össznemzeti ügy és felelősség – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában