Finom és egészséges

2020.09.28. 07:25

Országos közétkeztetési versenyt rendeztek Felcsúton

Országos közétkeztetési szakácsversenyt rendeztek a Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szak­iskolában.

MTI

Az első helyezett Kókáné Pásztor Éva (balra) és Sütő Sándorné (jobbra), a Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha versenyzői átveszik a díjat Várhelyi Miklóstól Fotó: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A hivatalos versenykiírás szerint a versengőknek nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú, háromfogásos menüt kellett készíteniük, amelynek nyersanyagnormája (nettó 350 forint fejenként) megfelelt a hatályos rendeletnek. A verseny során alapanyagként kötelezően fel kellett használni bármilyen, Magyarországon őshonos és kereskedelemben beszerezhető halat, 20 százalékos tejfölt és bármilyen Bio minősítésű alapanyagot.

A versenyen első helyezést ért el Sütő Sándorné és Kókáné Pásztor Éva (Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha), második lett Simon András ­(Lifestyle Hotel Mátra – Mátraháza), harmadik helyen végzett Pákozdi Norbert és Szeidl Tamás (Gasztvitál Zrt. Pamut konyha – Budapest, XVIII. kerület).

– Az iskolai és szünidei étkeztetésre 82,5 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben, ami 2010-hez képest több mint háromszoros növekedés – mondta a rendezvényen Sölch Gellért, az Emmi helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a közétkeztetésre, mindazokra, akik intézményi keretek között ingyenesen, illetve kedvezményesen étkeznek. Megjegyezte: a fejlődés folyamatos a közétkeztetésben, de van még teendő, amelynek elvégzését a szombati verseny is elősegíti.

Az első helyezett Kókáné Pásztor Éva (balra) és Sütő Sándorné (jobbra),
a Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha versenyzői átveszik a díjat
Várhelyi Miklóstól Fotó: MTI

Asztalos István főszervező, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy a kilencedik alkalommal megrendezett országos döntőben a profi séfek mellett gyerekzsűri is kóstolta és értékelte az elkészült éte­leket.

Endrédi Zsolt zsűrielnök, mesterszakács, az art’otel Budapest konyhafőnöke kiemelte, hogy a kor igényeinek megfelelő menüsorok készültek, az ételek változatosak voltak elkészítési módjuk és a tálalás tekintetében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában