Egy telekommunikációs céggel viaskodnak a hét éve

2020.09.17. 17:30

Klímák zaja miatt szenvednek a családok Fehérváron, a Mátyás király körúton

Egy automatikusan működő szerverterem hűtéséről gondoskodnak azok a klímaberendezések, melyek zaja nem hagyja nyugodni a szomszédokat. Megtették a szükséges lépéseket, ám ez idáig nem történt sok minden a probléma megoldása érdekében. Mindkét felet megkérdeztük, hogy a párbeszéd fenntartásával előmozdítsuk az ügyet.

Palocsai Jenő

A 2013-ban felszerelt, komoly méretű klímák zaja igencsak zavaró a szomszédban élők számára

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vodafone UPC-vel történő fúziója idején történt pár változás a cégnél, köztük az egyik, hogy a korábban használt székesfehérvári központ ügyfélszolgálata elköltözött, így a Mátyás király körúti épületben azóta egy teremtett lélek sincs, csupán a közvetlen emberi beavatkozás nélkül dolgozó szerverterem maradt a helyén. Az ilyen nagy teljesítményű gépek hűtéséről állandóan gondoskodni kell, erre hivatott az a klímaberendezés, melynek két, egyenként 190 centis kültéri egysége a szomszéd házra néz. A látvány eddig sem zavarta a lakókat, ám a gépek zaja kezdett egyre elviselhetetlenebbé válni. Az állandó zúgással küzdő négy családból felkereste lapunkat egy úr, aki több irányba is próbált eddig lépni, hogy megoldódjon a gond, de eleddig nem sikerült. A válaszok megadása után kérte, hogy nevét ne jelentessük meg, így Olvasóként szerepel majd a szövegben.

Kedves Olvasónk június 3-án kért birtokvédelmet a város jegyzőjétől, a 2019 októberében kezdődött állandó zajhatás miatt. Korábban, műszaki ember lévén, próbálta az üres épületet felügyelő cég embereit megkérdezni, hogy megtörtént-e a berendezések karbantartása, mert a szokottnál sokkal zajosabbak. Azt a rövid választ kapta, hogy igen, ám a klímákat körülölelő terület rendkívül elvadult, gazos, vadszőlővel befuttatott, így ott az Olvasónk vélelme szerint nem történhetett semmilyen munkavégzés.

Augusztus 25-én jött egy cég, hogy pontosan megmérje, mekkora zajhatásnak vannak kitéve az ott lakók. Erről a panaszost a szóban forgó kommunikációs cég informálta még aznap délelőtt, és ő élt is a lehetőséggel, megjelent a műszerekkel érkezők fogadására. A hivatalos mérési időpont 14 órára volt kiírva, de a zajmérők és a panaszos egy órával korábban odament. Mint kiderült, a kommunikációs cég is korábban küldött oda valakit, aki, bevallása szerint, „optimalizálta” a belső hőértékeket. Vagyis Olvasónk értelmezésében – lejjebb kapcsolta a klímát, hogy kint kisebb zajt mérhessenek csak a szakemberek. Az optimalizálás és vele az alacsonyabb zajszint nem tartott sokáig, a cég emberei még aznap este nyolckor mindent visszaállítottak az eredeti, hangos üzemmódba.

A 2013-ban felszerelt, komoly méretű klímák zaja igencsak zavaró a szomszédban élők számára
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Olvasó segítségért és nem retorziók reményében fordult a város önkormányzatához. A zajszennyezés miatti birtokvédelem ügyében is kapott a kommunikációs cég egy végzést, sőt, arról is, hogy a birtokvédelmi eljárás illetékét a kérelmezőnek, Olvasónknak fizessék meg. Emellett a gazos, elvadult terület növényzetének gyérítésével kapcsolatban is kaptak egy végzést.

Panaszosunk a telefonban elmondta: – Nemcsak engem zavar a zaj, hanem másik 3-4 családot is. És ne essék félreértés, nemcsak az udvaron van zaj, hanem az első emeleti lakás mélyén is. Én nem pereskedni akarok, csak azt, hogy megszűnjön a zaj.

A Vodafone-t két héttel ezelőtt megkérdeztük az esettel kapcsolatban. A sajtóosztályuk munkatársa nemrég jelentkezett és elmondta: „Szakembereink megvizsgálták a klímaberendezéshez tartozó készülékeket, és valóban hangosnak találták ők is. Kértünk javaslatokat a zaj csillapítására, melyek között szerepel zajvédő fal, a klímák áthelyezése, illetve teljes cseréje is. Mindenképpen lesz elmozdulás az ügyben, de jelenleg a kivitelezőinkre várunk, így nem tudunk pontos határidőt mondani, hogy mikor oldódik meg ténylegesen a helyzet.” Azért azt tudni kell, folytatta a cég kommunikációs osztályának munkatársa, hogy ezeket a klímákat 2013-ban szerelték be, és akkor teljesen megfeleltek az előírásoknak. Hét év alatt a technológia sokat fejlődött, így az előírások is szigorodtak, miközben a régi szerkezetek elöregedtek. – A kollégáink nem is vitatják a panaszos igazát, mindenképpen az előírásoknak megfelelővé kell tennünk a berendezést – zárták válaszukat. Mi pedig reméljük, hogy mindez belátható időn belül megtörténik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában