elfogták a futárpostát

2020.09.30. 07:25

Kard és kasza az emlékműnél – A nemzetőrökre emlékeztek Lepsényben

A história szerint 122 lepsényi nemzetőr vett részt a Jellasics elleni harcban. A 16 mezőszentgyörgyi nemzetőrrel vállvetve a bán futárpostáját fogták el 1848. szeptember 26-án a fehérvári csapategyesítés előtt, hozzájárulva ezzel a szeptember 29-ei pákozd–pátka–sukorói diadalhoz.

V. Varga József

Az ünnepség koszorúzással zárult Lepsényben

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az ország sokáig egyetlen Nemzetőr-emlékműve 1998-ban közadakozásból készült, állítása körül az önkormányzat és a népkör bábáskodott. Az emlékmű két íve a kivont kardot és a kiegyenesített kaszát szimbolizálja, az emberi alakot formáló tömböt ősrégi sukorói gránitból faragták.

A keddi kora esti ünnepséget a pákozdi csata és a szabadságért harcoló nemzetőrök emlékére ajánlották a szervezők. Dallal és verssel készültek az általános iskola negyedikes diákja, közreműködött a nyugdíjasklub kórusa Övegesné Szalai Katalin vezetésével és citerakíséretével. Beszédet mondott Salamon Béla polgármester, a megemlékezés koszorúzással zárult.

Az ünnepség koszorúzással zárult Lepsényben
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Szeptember 29-e a mi napunk is, hiszen a Pákozdnál győzedelmeskedő magyar sereg sikeréhez méltán járult hozzá a lepsényi és a mezőszentgyörgyi nemzetőrség alig száznegyven fős csapata. Számukra és számunkra világraszóló, fényes tettet hajtottak végre – emelte ki a szónok.

 

– Itt állunk az emlékmű előtt, emlékezve a dicsőséges múltra, fejet hajtva a hősök előtt. Legyen csillogó tettük iránymutató számunkra. Eleink azt üzenik nekünk, hogy álljunk ki bátran igazunkért, nézzünk szembe a kihívásokkal. Elsődleges a haza, a család védelme legyen! – tette hozzá a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában