A technika és az esztétikum is fontos

2020.09.16. 07:20

Jobb akusztikájú lesz a Táncház nagyterme

Modern, letisztult stílusú helyiség alakulhat ki pályázati forrásnak is köszönhetően. Az ARTE csapata lelkesen tervez.

FMH

Ilyen lenne a felújított nagyterem a Táncházban Fotó: ARTE

Az Alba Regia Táncegyüttes (ARTE) és utánpótláscsoportjainak, illetve az alapfokú művészeti iskolának az otthona, sok-sok rendezvény helyszíne, a Malom utcai Táncház legnagyobb előadóterme nagyon szép kialakítású, ám tény az, hogy akusztikája nem megfelelő: a zenei élmény elmarad az elvárható minőségtől. A helyiség kemény felületei miatt a különböző tartományokból származó hangok egyenetlenül „szóródnak szét”, amit a közönség is érzékel. A probléma megoldásához – szakszóval – hangcsillapításra van szükség, azaz a terem meghatározott pontjain különböző anyagú, textúrájú és keménységű akusztikai paneleket kell elhelyezni – tudtuk meg az Alba Regia Táncegyesület elnökétől, Juhász Zsófiától.

Ilyen lenne a felújított nagyterem a Táncházban Fotó: ARTE

Az egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyik pályázatán ingatlanfelújításra nyert támogatást, amelyből megújult a táncegyüttes játszóhelyének padozata, emellett azonban a nagyterem akusztikai fejlesztését is meg kívánják oldani. Az elmúlt fél évben sokat dolgoztak a megvalósításért: terveket rajzoltak, paneleket, függönyt, színeket válogattak. A cél egy modern, letisztult, egységes stílusú játszótér megteremtése. A fekete világítótestek légiesek, mégis karakteresek, kör formájukkal ellensúlyozzák a szögletes hangvetőket. A LED-es fény is egységes, és a fényhőmérséklet miatt mégsem lesz rideg a hatás. A kivitelezés hamarosan elkezdődik, és mivel a támogatási összeg véges, ezt is maguk szeretnék megvalósítani, saját forrásból.

A közönség tehát hamarosan jobb hangminőségben élvezheti az előadásokat akár a későbbi Királyi Napokon, akár egyéb eseményeken az év során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában