kisvakond, Csizmás kandúr, Ludas Matyi

2020.09.03. 07:05

Jenői meseszobrok – Gyarapodnak a kedves alkotások a faluban

Bálint József faszobrász legújabb meseszobra, a Kisvakond a Köztársaság utcában köszönti a helybelieket és a településre látogatókat.

V. Varga József

A csizmás kandúr társaságában Kelemenné Gyöngyi és Bálint József

Fotó: Kerekes Ildikó

Wolfné Anita, a település egyik lakója tette közzé az örömhírt: immár az ő utcájukban is meseszobor üdvözli az arra járót. A Kisvakond a magyar kultúra lovagja cím birtokosának munkája, ugyanúgy, mint a többi. A Kossuth utcában a Kisegér és a Mókusok, az Andrássyban a Csizmás kandúr és a Fő utcán a Manó. Ludas Matyi szobra most készül a Hősök utcába, és tervben van az Oroszlánkirály és Simba is, a Nagy Sándor utcaiak örömére.

A csizmás kandúr társaságában Kelemenné Gyöngyi és Bálint József
Fotó: Kerekes Ildikó

Bálint József munkáival a templom előtti és melletti téren már korábban is találkozhattak a jenőiek, de a faszobrász igazán a 2016-os Szeretlek, Magyarország! rendezvényen mutatkozott be a falu közösségének. Alkotásai Fejér megyén kívül ott vannak az ország számos pontján és külhonban – mondta el Kerekes Ildikó polgármester.

Jóska a jenői fafaragó táborok atyamestere, a Körmendi Gitta költő által megálmodott alkotói társulás oszlopos tagja, a fülei első láncfűrészes faszobrász-találkozó egyik életre hívója. Az ötlet, hogy szűkebb pátriájában készítsen meseszobrokat, Hadaró Szabolcs fafaragótól származik. A képlet egyszerű: az utcák lakói összegyűjtik a faanyagra valót, és a többletet az alkotó mindig felajánlja a helyi Vidéki Gyermekekért Egyesület javára. A lakók a fizikai és kihelyezési munkákban is közreműködnek. Ez az igazi összefogás, ami Jenőt mindig jellemezte, és manapság kiemelten fontos! – hangsúlyozta a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában