Koronavírus Fejérben

2020.09.29. 15:43

Infravörös drón a levegőben – Újabb technológiával tesztelték a seregélyesi gyerekeket

A koronavírus-járvány okozta helyzetben a különböző szakterületeken dolgozók napról napra azért küzdenek, hogy a létező legbiztonságosabb környezetet alakítsák ki életünk minden pontján. Egy ilyen kulcspont az oktatás és gyermekeink egészsége is.

Elekes Gergő, Szanyi-Nagy Judit

Referenciamérés közben

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, múlt csütörtökön a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában hőkamerás drón segítségével mérték a teljes alsós évfolyam testhőmérsékletét a reggeli gyülekező során. A tesztet végző zichyújfalui Double Ring Wings csapat vezetőjétől, Pál Károlytól akkor megtudtuk, az a technika képes ugyan arra, hogy több, megközelítőleg egyforma hőmérsékletű alany közül kiszúrja azt, akinek az értékei magasabbak, ám 100%-os pontosságot nem nyújt. Éppen ezért már a múlt héten beharangozta további, egyéb módszereken alapulú tesztek elvégzését. Így jutunk el a tegnapi naphoz, amikor ismét a magasba repült a drón, hasán egy jóval fejlettebb infravörös fénnyel dolgozó kamerával.

– A múlt heti teszt során egy három évvel régebbi technológiával operáló eszközt használtunk, mely nem nyújtott lehetőséget arra, hogy a gyári kalibrációtól eltérő értékeket vigyünk be a rendszerbe. A modern technika világában, ahol percenként változnak az elemek, ez már-már elavultnak is számít, ellenben olcsóbb, mint fejlettebb társaik. Emiatt kezdeményeztük az újabb vizsgálatot, ezúttal pedig egy középkategóriás, ám a hőképalkotásos technológiában az egyik legújabbnak számítő kisgépet vetettük be. Ezt a típust kifejezetten kutató-mentő feladatokra használják szerte a világban.

Referenciamérés közben
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felsős évfolyamot megcélzó vizsgálat során lehetőségünk volt arra, hogy az iskola mindennapokban használt saját kézi, érintésmentes hőkamerájának az adatait referenciaként használhassuk a repülés során. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy öt tesztalany testhőmérsékletét háromszor egymás után megmértük, majd az így kapott középértéket tápláltuk be a drón rendszerébe – nyilatkozta Pál Károly, majd hozzátette, a nagyjából 20 perces vizsgálat során, csakúgy mint legutóbb, ezúttal sem találtak beteg gyermeket.

De vajon mindez megadja azt a bizonyosságot, amivel nyugodt lélekkel engedhetik be az intézménybe a gyerekeket?

– Bár kifejezetten jól működik a rendszer, még mindig nem vagyok 100%-ban megelégedve a kapott értékekkel. Emiatt egy harmadik, záró tesztet is tervezünk végrehajtani, mely során egy felsőkategóriás, hatalmas infrakamerával rendelkező ipari drónt vetnénk be.

Második alkalommal emelkedett drón a seregélyesi iskola fölé
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezek után egyesekben biztosan felmerül a kérdés, hogy mi értelme van ezeknek a teszteknek, hiszen egy kifejezetten drága technológiáról beszélünk, ami nem biztos, hogy minden iskola számára pénzügyileg megengedhető.

– Pontosan emiatt is kezdtük a vizsgálatokat az alsó középkategóriás géppel, hiszen ezek jóval alacsonyabb áron érhetők el, és ha már ők megbízható adatokkal szolgálhatnak, nem feltétlenül szükséges egy közép-, vagy egy felsőkategóriás, több millió forintos eszköz beszerzése. Ellenben, mivel légi felderítésről beszélünk, a lehetőség, hogy egyszerre nagyobb tömeget tudjunk vizsgálni, hosszú távon előnyt jelenthet.

Egy biztos: a hangulatra ezúttal sem volt panasz, a gyerekek boldogan vetették alá magukat a vizsgálatoknak.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/amikor-dron-meri-a-testhot-a-seregelyesi-altalanos-iskolaban-kiprobaltak-4308458/[/embed]

TIZENKÉT HŐKAMERÁS MONITOR ÉRKEZIK AZ ISKOLÁKBA

Úgy értesültünk, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeibe nemsokára hőkamerás monitorok érkeznek. Az információt Kulcsár Szilvia főigazgató megerősítette lapunknak: a berendezéseket már megrendelték, azok várhatóan a jövő hét folyamán érkeznek meg hozzájuk. Ezt követően pedig minden egyes, a Centrumhoz kapcsolódó iskolában beüzemelnek egyet-egyet. Ettől függetlenül október 1-jétől természetesen náluk is életbe lép a kötelező testhőmérséklet-vizsgálat, ám a méréseket a monitorok megérkezéséig a már használt, érintés nélküli alaphőmérővel végzik. Az eszközöket szeptembertől már alkalmazták az intézményekben, szúrópróbaszerűen. A hőkamerás monitorok mindazok testhőmérsékletét mutatják majd, akik elhaladnak előttük. Adatot az eszköz nem tárol, de jelez, ha a megadott maximális értéknél nagyobbat talál. Így a portás vagy az ezt figyelő illetékes félre tudja állítani a szóban forgó személyt (diákot, tanárt, látogatót), s kezdődhet az intézkedés. Az eszközöket saját forrásból finanszírozták, de a fenntartó és a minisztérium részéről kaptak visszajelzést újabb hőmérők érkezéséről, illetve egy fehérvári cég is tett felajánlást. A tőlük kapott első monitort a Széchenyi István Műszaki Technikumban helyezik el.

Szanyi-Nagy Judit

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában