Koronavírus Fejérben

2020.09.15. 17:30

Íme a kismamák COVID-etikettje – Hagymásy László osztályvezető főorvossal beszélgettünk

Mire figyeljenek a várandós és szülő anyák a koronavírus-járvány idején? – vetődik fel ismét a kérdés, ahogy emelkednek az igazolt esetszámok az országban. Hagymásy Lászlót, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának vezető főorvosát kértük meg, segítsen eligazodni azoknak, akik most várják babájukat.

S. Töttő Rita

A rutinvizsgálatokra javasolt az önkéntes karanténból is elmenni

Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

A vírus és a várandósság

– A jelenlegi ismeretek szerint, ha egy egészséges várandós anya koronavírussal fertőződik, nem súlyosabb a betegsége, mint a nem várandósoknál, ugyanakkor miután egy új vírusról van szó, nem egyértelmű, hogy hogyan hat a várandós édesanyára – fogalmazott Hagymásy László osztályvezető főorvos, hozzátéve: – Várható, hogy többségük csak enyhe vagy közepes mértékű megfázás- és/vagy influenzaszerű tüneteket észlel. Eddig világviszonylatban nem jelentettek várandós anyánál komolyabb megbetegedést.

Gyermekvárás idején a kismamák fogékonyabbak lehetnek a fertőzésekre, mint egyébként egy átlagos nő. Éppen ezért ha egy betegség – például asztma vagy cukorbetegség – mellett lesz valaki igazoltan koronavírussal fertőződött, akkor esélyes, hogy nehezebben küzd meg a betegséggel – mutatják a tapasztalatok. Ám az nem bizonyított, hogy a vírus a várandósság ideje alatt átterjedhet a magzatra – mesél az eddigi kutatási eredményekről a főorvos, s kiemeli: ezért nem valószínű, hogy ez a vírus fejlődési rendellenességeket okozhat. Továbbá nincs bizonyíték arra sem, hogy fokozott vetélési kockázatot jelentene, szögezi le.

Ettől függetlenül Hagymásy főorvos azt tanácsolja a várandósoknak, hogy minél kevesebb emberrel kerüljenek kapcsolatba, így jelentősen csökken a fertőződés esélye

Az a kismama pedig, akinek koronavírusra jellemző tünetei vannak vagy konkrétan a koronavírustesztje pozitív lett, azt tanácsolják, hogy otthon gyógyuljon, ne menjen közösségbe, bevásárolni, tehát tartson be minden olyan előírást, amit ilyenkor kell.

A rutinvizsgálatokra javasolt az önkéntes karanténból is elmenni
Fotó: Pesti Tamás / FMH-archív

– Várandósgondozáson, tanácsadáson, rutinvizsgálatokon való részvétel ajánlott önkéntes karantén esetén is. Védőnővel, orvossal egyeztessen időpontot, hogy elkerülje a felesleges találkozásokat és a tömeget – javasolja Hagymásy László, hozzátéve, azért valószínű, hogy ha a kismama jól van, a rutinvizsgálatok egy része későbbre tehető, amíg az önkéntes karantén ideje le nem jár, vagy amíg a járvány­ügyi szabályok ezt szükségessé teszik.

Szülés járvány idején

Ma már a szülés kapcsán is fel kell vetődnie annak, mi a teendő akkor, ha valaki koronavírus-gyanúval vagy -eredménnyel kell hogy világra hozza babáját

Ezzel kapcsolatosan az osztályvezető így fogalmazott: – Jelenleg nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy ilyen esetben nem lehet hüvelyen keresztül szülni, vagy a császármetszés biztonságosabb lenne. Azonban a kismama légzésállapota ezt szükségessé teheti, vagy egyéb okból előfordulhat, hogy császármetszésre lesz szükség. Sőt arra sincs bizonyíték, hogy a fertőzésgyanús vagy az igazolt koronavírus-fertőzéses szülő nőknél nem lenne alkalmazható az epidurális vagy spinális érzéstelenítés – tette hozzá. Ellenben a nitrogénoxidul – azaz más néven a nevetőgáz – alkalmazása a belégzéses módszer miatt fokozhatja a vírus terjedését, így a fájdalomcsillapítás ezzel a módszerrel nem javasolt. – Ebben az esetben a szülésznő és a szülészorvos megbeszélik az alkalmazható önsegítő és fájdalomcsillapító módszereket – ad megnyugtató választ a szakember, aki továbbra is apásszüléspárti, ezért azt mondja, hogy ha az adott kórház és osztály, ahol a kismama szül, tudja biztosítani a járványügyi szabályok szerint az édesapa jelenlétét a szülésnél, megfelelő, előírt védőfelszerelés mellett, annak jó hatása van a szülési folyamatra, az édesanya lelki támogatására. Persze ez nem minden esetben vagy mindenhol oldható meg. – Megértéssel, elfogadással kell kezelniük azt a helyzetet is – a többi édesanya és újszülött védelme érdekében –, ha ez nem megoldható – tette hozzá.

A baba születése után

– Az eddigi tapasztalatok szerint sokkal nagyobb az újszülött védelmének, védettségének az esélye, ha a saját édesanyja mellett van és anyatejes táplálást kap. Erre más járványok esetében is vannak hazai bizonyítékok – mondta a téma kapcsán a szülész főorvos. – A szoptatásnál kockázatot jelenthet az anya és az újszülött közötti cseppfertőzés esélye, de erre nincs közvetlen bizonyíték. A szopással szerzett anyatej ugyanakkor védelmet adhat az újszülött részére – hangsúlyozta a legfontosabb tételt a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában