A veteránok napján

2020.09.28. 07:35

Tizenegyedik Honvédfesztivál és bajtársi találkozó a KEMPP-ben

A kilencvenes években, a délszláv háborús térségben szolgálatot teljesítő magyar műszaki katonák bajtársi találkozójának színhelye volt szombaton a katonai emlékpark.

Tihanyi Tamás

Szabó István honvédelmi államtitkár (középen) maga is szolgált a békefenntartók kötelékében Fotó: TT / FMH

A régi katonatársak ezúttal maszkosan ölelkeztek össze a Pákozd Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhelyen, hogy előbb ünnepélyesen, majd felszabadultabban emlékezzenek meg azokról az évekről, amelyek a Balkánra, Okucaniba és Bosznia más vidékeire szólították a magyar műszaki katonákat, akik között nagyon sok fehérvári és Fejér megyei volt. A bajtársi találkozó apropóját a tizenegyedik Honvédfesztiválon túl az adta, hogy 25 éve alakult meg a műszaki kontingens.

A délszláv szerepvállalás mérföldkő volt a honvédség történetében

Az egykori parancsnokok és beosztottjaik előtt szólt Szabó István honvédelmi államtitkár, aki maga is szolgált a délszláv békefenntartók kötelékében. Köszönetet mondott a katonai emlékparknak azért, hogy külön kiállítást biztosított a magyar műszaki kontingens szerepvállalását felidézve. Beszélt a boszniai Neretva hídjáról, az Öreg hídról, amelynek neve összefonódott a magyar műszaki katonák hírnevével, akik komoly elismerést vívtak ki a helybéliek, horvátok, szerbek és bosnyákok, valamint a béke­fenntartásban részt vevő más nemzetek katonái előtt. Miért történhetett ez így? Egyszerű: a katonák alapfeladataikon túl sok egyebet is tettek, például részt vettek a romeltakarításban, templomot újítottak fel Okucaniban. Szabó István leszögezte, az akkori szerepvállalás mérföldkő volt a Magyar Honvédség történetében, hiszen az a szolgálat nemcsak a délszláv térség békéjéhez, de hazánk NATO-csatlakozásához is nagyban hozzájárult.

Szabó István honvédelmi államtitkár (középen) maga is szolgált a békefenntartók kötelékében Fotó: TT / FMH

– Önök európai otthonunknak, hazánknak az ügyét szolgálták egy nagyon sikeres misszióval, amelynek résztvevői voltak – jelentette ki az államtitkár a „boszniai veteránok” előtt. Akiknek tudása ma is komoly érték, és a nemzet nekik is köszönettel tartozik azért, hogy vannak ma olyan katonák, akik, ha kell, akár hazánktól ezer kilométerre is vállalják a magyar érdekek szolgálatát. A katonai hivatás egy életre szóló kötődést jelent: ezt jól tudják azok, akik az IFOR-SFOR kötelékében tettek eleget esküjüknek, tette hozzá Szabó István.

 

Hosszú lenne felsorolni mindazt, amit a magyar műszakiak Tián József és mások parancsnoksága alatt teljesítettek a balkáni harcmezőkön. Amellett, hogy valóban, még ma is szeretettel gondolnak rájuk a helybéliek – s erre minden magyar büszke lehet –, az sem kis fegyvertény, hogy a honvéd-­parancsnokok veszteség nélkül hozták haza katonáikat. Ám amit nem tett meg a fegyver, megtette az idő: a Békefenntartók Emlékművének megkoszorúzásakor azokra gondoltak, akik már nem lehettek ott a szombati bajtársi találkozón.

Az esemény házigazdája Görög István, az emlékpark ügyvezetője volt, aki 1997 márciusában Okucaniban szervezte meg annak a Hallgatás hadművelet című könyvnek a bemutatóját, amelynek részei először a Fejér Megyei Hírlapban láttak napvilágot. Így a tudósító ebben az esetben egy kicsit bajtársa is volt a „bosz­niai veteránoknak” beszámolójának helyszínén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában