Koronavírus Fejérben

2020.09.11. 17:30

Énekórák Fejérben, a járványhelyzethez alkalmazkodva

Ha lehet, az udvaron tartják az énekórákat, a tanteremben inkább csak a tanár énekel, a gyerekek „zümmögnek”— énektanítás 2020 szeptemberében, a járvány árnyékában.

Bokros Judit

Amíg jó az idő, addig kint is lehet énekelni. A Kodály-iskola gyakorlatáról Kneifel Imre igazgató tájékoztatott, aki éppen énekórát tartott az ötödikeseknek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Általánosan érvényes, hogy jóval körültekintőbben és több biztonsági előírást betartva kell most viselkedni tanárnak és diáknak egyaránt. Vannak tantárgyak, amelyek oktatása így nem a megszokott módon folyik. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tanévkezdéskor minden köznevelési intézményhez eljuttatott egy intézkedési tervet, amely a 2020/2021-es tanévben a köznevelési intézményekben a járványügyi készenlét idején alkalmazandó eljárásrendről szól.

Ez alapján a testnevelés­órákat – az időjárás függvényében – javasolt szabad téren megtartani. Az órák során mellőzni kell a szoros testi kontaktust igénylő feladatokat. Az őszi úszásoktatást fel kell függeszteni a köznevelési intézményekben és tavaszra vagy későbbi évfolyamokra kell átütemezni. Az énekórákra a többi tantárgy óráihoz hasonló, általános javaslatok érvényesek, emellett az intézmény saját hatáskörében további intézkedéseket is hozhat.

Az ének-zenei profilú székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója, Kneifel Imre elmondta: átmeneti helyzetben vannak, hiszen az általános minisztériumi javaslat az, hogy ideiglenesen függesszék fel a délutáni (nem tanórai) sportfoglalkozásokat, sportköröket, iskolai kórus/énekkari próbákat. Az már korábban elhangzott a fenntartó részéről, hogy az énekkari próbák megtartását nem javasolják.

Az iskolában úgy hidalják át a helyzetet, hogy kisebb kórusokat alakítottak, így a tornateremben nagyobb távolságra ülhetnek le egymástól a diákok. Lehetséges azonban, hogy ezeket a próbákat is felfüggesztik – tájékoztatott az igazgató, aki hozzátette: az éneklés valóban intenzívebb légzéstechnikát igényel, ám ének-zenei iskolaként igen nehéz dolguk van ebben a helyzetben.

Amíg jó az idő, addig kint is lehet énekelni. A Kodály-iskola gyakorlatáról Kneifel Imre igazgató tájékoztatott, aki éppen énekórát tartott az ötödikeseknek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tanórai éneklést is igyekeznek a szokásostól eltérően megoldani: van pedagógus, aki az udvaron énekel a gyerekekkel. A másik gyakorlat az, hogy a téma megismerésekor most csak a tanár énekel és szolmizál, a diákok pedig csupán „zümmögnek”. A ritmustapsolás mehet, illetve a zenehallgatás, a zenetörténet kaphat nagyobb szerepet. Ám a legkisebbeknél ez utóbbi még nem igazán vethető be, hiszen esetükben maga az éneklés az, ami cselekedtető, örömet adó folyamat. Hosszú távra egyelőre nincs terv, mindig az adott körülményekhez próbálnak igazodni.

– A tanévkezdés előtt az iskola valamennyi helyiségében fertőtlenítést végeztünk, továbbá több termet átrendeztünk. A felesleges bútorzatot eltávolítottuk, hogy megfelelő tér álljon rendelkezésre a biztonságos munkavégzéshez – erről már Király István, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI intézményvezetői feladatokkal megbízott intézményvezető-helyettese tájékoztatta lapunkat.

Hozzátette: A folyamatos fertőtlenítés miatt az órarend minimális átalakítására is szükség volt. A hordozható hangszerek tekintetében minden gyermek a saját vagy az iskolától kölcsönzött hangszerrel érkezik az órára. Így ezeket a hangszereket más gyermek, valamint a tanár sem használja. Az órák alkalmával a gyakorlatokat, mozdulatokat minden tanár a saját hangszerén mutatja be.A nem hordozható hangszerek tekintetében (például zongora), a hangszer fertőtlenítéséről minden tanuló után az iskola gondoskodik. A diákok hamar megszokták, hogy az egyéni hangszeres órák előtt minden esetben alapos kézmosást kell végezniük, és csak így kezdhetik meg a foglalkozást. Bíznak benne, hogy az iránymutatásokat betartva komolyabb nehézségek nélkül folytathatják a gyermekek zenei nevelését.

A Jákyban is

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum közleménye szerint a Jáky József Technikumban is megjelent a koronavírus. Az érintett tanuló múlt pénteken tüneteket észlelt magán, elkülönítették. Otthonában várta a teszt eredményét, amely pozitív lett. Osztálytársai csütörtöktől házi karanténban, online oktatásban vesznek részt, hat pedagógus is érintett. Szeptember 18-áig vagy két negatív teszt eredményéig ők is házi karanténban lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában