Rövidesen változik a fehérvári menetrend és buszhálózat

2020.09.24. 07:00

Begurult az első tíz új autóbusz Fehérvárra

Tíz új Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át szerdán a Volánbusz Székesfehérvár városának. Pár héten belül érkezik újabb öt ugyanilyen, majd, ha a pénteki közgyűlés is támogatja, további nyolc.

Majer Tamás

Szerda délután tíz új, nulla kilométert futott Mercedes-Benz típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérvár városának. Pár héten belül érkezik újabb öt ugyanilyen, majd, ha a pénteki közgyűlés is rábólint, az ősz folyamán újabb nyolc csuklós busz érkezik. Így összességében 23 új csuklós busz áll szolgálatba. A most átadott tíz már ezen a hétvégén beszáll a helyi közlekedésbe. A közösségi közlekedést érintő hír az is, hogy a Fehérváron áthaladó gyorsvonatokon megszűnik a gyorsvonati pótjegy. A képen az új buszokat kipróbáló két buszsofőr: Ambrus Csaba és Májer Gábor.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Így összességében, még ebben az évben 23 új csuklós busz áll forgalomba. A már a városban lévő tíz új autóbusz – amelyek már ezen a hétvégén beszállnak a közlekedésbe – a stadionnal szemközti parkolóban sorakozott fel. A sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere és országgyűlési képviselői mellett a MÁV elnök-vezérigazgatója is megszólalt. Emlékeztetőül: lényegében a Volánbusz is MÁV-hoz tartozik már, így ugyanott futnak össze a közösségi közlekedést érintő kérdések, legyen szó helyi vagy helyközi közlekedésről, autóbuszról vagy vonatról. Nem is csoda, hogy az eseményen a csuklós autóbuszok mellett sok más téma is szóba jött.

Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár is megköszönte, hogy szeptember 28-tól kilenc pár autóbuszjárat közlekedhet Székesfehérvár és Budapest között, s nem csak három. Ismert, egy augusztusi Volánbusz-döntés radikálisan csökkentette az említett viszonylat autóbuszjárat-párainak számát, közel negyvenről háromra. Ezen tudtak a helyi politikusok, tárgyalásos úton, javítani. A polgármester arról is beszélt, hogy néhány héten belül módosul a városi buszmenetrend és -hálózat, ennek révén a város azon pontjairól is könnyebb lesz elérni a vasútállomást, ahonnan most nehézkesebb.

A képen az új buszokat kipróbáló két buszsofőr: Ambrus Csaba és Májer Gábor.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás pedig szólt arról, hogy szeptember 28-tól a Székesfehérváron áthaladó, eddig pótjegyköteles vonatokon megszűnik a gyorsvonati pótjegy: olcsóbb lesz az utazás. Fontos még, hogy mérséklődik az intercityvonatok tarifája a Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg/Szombathely és a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa/Keszthely között futó vonatokon. Az IC-vonatrészekre egységesen 300 forintos helyjegyet kell majd váltani. (A Budapest–Székesfehérvár vasútvonal 2010 óta több projekt keretében újult meg több mint 128 milliárd forintból. Az elmúlt hat évben megkétszereződött az utasforgalom, tavaly már 9,4 millióan választották a vasutat a főváros és Fehérvár között.)

Vargha Tamás, Homolya Róbert, Mészáros Attila és Cser-Palkovics András is megszemlélték az új járműveket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Visszatérve a fehérvári helyi közlekedésre: az egyenként több mint 100 millió forintot kóstáló új csuklós autóbuszok nem kerülnek a város tulajdonába, de az üzemeltetésük – amint arra a polgármester rámutatott – évente 120 millió forintba kerül majd a városnak. Ez a 23 új busz együttes évi üzemeltetési költsége. Cser-Palkovics szólt arról is, hogy a következő években elektromos és/vagy gázüzemű szóló buszokkal szeretnék folytatni a buszflotta korszerűsítését.

 

Törő Gábor országgyűlési képviselő szerint az új akadálymentesített buszok megjelenése után növekedni fog a busszal közlekedők száma.

– Ha ilyen új és modern flottával tudjuk a szolgáltatást biztosítani, akkor még vonzóbb és versenyképesebb lesz a közösségi közlekedés. Hiszen látjuk, hogy nemcsak Budapesten, hanem Székesfehérváron is milyen dugók vannak. Több autót nem nagyon lehet az utakra engedni – fogalmazott Homolya Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában