Koronavírus Fejérben

2020.09.25. 07:00

Amikor drón méri a testhőt – A seregélyesi általános iskolában kipróbálták, működik-e a rendszer

A drónok manapság szinte bármire képesek. Ez erős állításnak tűnhet, de nézzünk egy példát: hőkamerás méréseket is végezhetünk a segítségükkel.

Szanyi-Nagy Judit, Elekes Gergő

20200924 Seregélyes, Iskola, hőmérő, drónos hőkamera. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Miután a drónok kamerákat kezdtek magukon hordani, várható volt, hogy előbb-utóbb a hőkamerák is részükké válnak. Ezekről az eszközökről általánosságban elmondható: pontosságukat nagy mértékben befolyásolja a propellerszél, így a megfelelő kalibráció elengedhetetlen. Pál Károly szakértő az eddigiekhez hozzátette: a hőkamerák nemcsak testhő mérésére, de épületekhez kapcsolódó termodinamikai felmérésekhez és termikus kölcsönhatással járó szennyezések megfigyelésére is alkalmasak. Az árazásukat tekintve már az olcsóbbnak mondható hőkamerák is egészen drágának titulálhatók, 100–200 ezer forintnál kezdődnek. Alapvetően nem gondolnánk arra, hogy ezeket iskolákban vessük be, mégis van rá példa!

Drón repkedett a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola udvarán csütörtök reggel. A gyermekek önmagában már csak a látványnak is nagyon örülnek, de az eredmény végképp megmosolyogtató volt: a szerkezet egy alsós diáknál sem mutatott megemelkedett testhőmérsékletet. Bizony, a repülő gépezeten hőkamera is működött, amely a szabadtéren tartózkodó ifjúságot vizsgálta.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ahol egyéb megoldási lehetőség létezik, nem biztos, hogy a hőkamerás drón a legolcsóbb, leghatékonyabb mérési eszköz. Egy alsó-középkategóriás hőkamerával ellátott gép például nem feltétlenül szolgáltat pontos adatokat. Sőt, mindenképpen érdemes utólag egyesével is megmérni a célszemélyeket! A drón egyszerre 10–15 embert vizsgál. Ennél a mennyiségnél már kitűnik, ha valakinek a többieknél magasabb a testhőmérséklete – pedzegette a szakértő. Hozzátette: ez a módszer akkor működhet igazán, amikor a gyermekek az udvaron vannak; ugyanakkor egy fizikai megterhelés (szaladgálás) miatti testhőnövekedés is befolyásolja az adatokat.

Fotó: Double Ring Wings

Az elméletet pedig a gyakorlat követte, csütörtökön ugyanis a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola reggeli gyülekezője során az első tesztvizsgálatokat is lebonyolították.

Fotó: Double Ring Wings

– A légi rendszer a kiemelésre alkalmas, ami azt jelenti, hogy több, megközelítőleg egyforma hőmérsékletű alany közül ki tudjuk szúrni azt, akinek a hőmérséklete magasabb, mint a körülötte lévőké. Seregélyesen a teljes alsós évfolyamot vizsgáltuk, és a mérés során magasabb testhőmérséklettel rendelkező gyermeket nem találtunk. Ezt követően kézi hőkamerával is ellenőriztük őket, először kalibrálás nélkül, majd 36,5 Celsius-fokos középértékre kalibráltan. A végeredmény a valódi testhőmérséklettől fél fokos eltérés volt. Mivel ezek az eszközök nem tudnak 100 százalékos bizonyosságot adni, ezért további vizsgálatokat fogunk elvégezni infravörös fényen alapuló mérésekkel, melyek tökéletesen pontos értékeket kell, hogy mutassanak – mondta el lapunknak a tesztet is végző Double Ring Wings csapat vezetője, Pál Károly.

Alsósokat vizsgáltak a seregélyesi általános iskolában – kiemelni senkit sem kellett
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nap folyamán a szakember segítségére volt a csapat társtulajdonosa, hazánk első női drónpilóta-oktatója, Szaniszló Mónika, aki arra a kérdésünkre, hogy miként élték meg a gyerekek a vizsgálatot, hatalmas mosollyal az arcán annyit mondott, hogy frenetikusan, amint felemelkedett a drónnal, rögtön körbe is vették a diákok, akik izgatottan integettek a gépnek, nagyon tetszett nekik a dolog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában