A bölcsőde októberben indulhat, de a járdára várni kell

2020.09.18. 11:30

Akad egy kis csúszás az iszkaszentgyörgyi beruházásoknál

A nyár folyamán több beruházás és fontosabb projekt is lezárult a településen, így többek között átadásra került az új könyvtár, valamint a faluhoz tartozó somosmai zárkerti út utolsó felújított szakasza is. Azonban vannak még folyamatban lévő fejlesztések, amelyek viszont csúszásban vannak a Covid-19 miatt kialakult helyzet okán.

Borsányi Bea

Gál Attila polgármester és Prém Tamás ácsmester vizsgálják a tetőcserepeket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A négy somosmai dűlőből háromban – 94 millió forintból 3,3 kilométer hosszan – újultak meg a zártkerti utak, ami hatalmas előrelépést jelent a településrész számára. Erre nyilván sokan mondják, régi adóssága volt már ez az önkormányzatnak, ám ne felejtsük: az idén minden másként megy, mint eddig.

Ha „adósságról” beszélünk, vannak még más olyan projektjei is a településnek, amelyről korábban többször is szó esett. Ilyen például a járdafelújítás, a helyi piac kialakítása, vagy éppen a bölcsőde. Utóbbi, tavasszal még úgy volt, szeptember 1-jétől kitárja a kapuit a gyerekek előtt. Nem így történt.

– A tavaszi események nem csak nálunk, de valószínűleg minden településen átírták a terveket. Iszkaszentgyörgy pedig abban a szerencsés helyzetben van, hogy az éves költségvetésében mindig számolhat iparűzési adóbevétellel is, ami biztosítja számunkra, hogy a pályázatainkhoz oda tudjuk tenni a szükséges önrészt. Csakhogy az idén a Covid-19 miatt sok minden másként alakult, ezért nekünk is újra kellett gondolni a beruházásainkat – magyarázta Gáll Attila, polgármester.

2019-ben több pályázatot is nyert a falu. Ezek közül még abban az évben sikerült lezárni az orvosi eszközbeszerzést és belefogtak a községháza tetőfelújításába is. Ám az óvoda kerítésének felújítását, az IKSZT épületének felújítását, a helyi piac létrehozását és a belső Kossuth, az Iszkai út, valamint a Vörösmarty utca járdafelújítását el kellett halasztani addig, ameddig nem látszottak a tavalyi évből származó – de a befizetést tekintve az őszre halasztott – iparűzési adóbevételek.

Gál Attila polgármester és Prém Tamás ácsmester vizsgálják a tetőcserepeket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Szerencsére óvatosan terveztük februárban a kiadásainkat, de most, hogy megvannak a számok, látszik, hogy a beruházásainkkal nem lesz gond. Egyelőre két munkával tudunk elindulni, amelyekben persze késés van és lesz is a járvány miatt – mondta a polgármester.

Megkezdték az IKSZT épületének felújítását, a tetőt már leszedték és ezzel párhuzamosan folyik majd a helyi piac kialakítása. Továbbra is kérdés a bölcsőde indulása, amellyel kapcsolatban Gáll elmondta, több apróság miatt sem tudott elindulni a szolgáltatás. Részben csúszott a beszerzés és késtek egyes engedélyek is.

Jelenleg is folyik azt egyeztetés két hatósággal az épület átadását illetően. Úgy tűnik azonban, hogy október 1-jével nyithat az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában