A szerelem jó, a szerelem fáj

2020.09.01. 11:30

A szarvasbőgés miatt komoly sérülések érhetik a vadat, de autónkat is

Csak a szerencsén múlt, hogy nem lett hatalmas baleset a vége annak, amikor a hétvégén egy gímszarvas ugrott a Csákvár felé vezető úton egy autó elé. A jármű fedélzeti kamerájának felvétele szerint nem sokkal később egy második példány is az útra futott. Kezdődik a szarvasbőgés időszaka?

Palocsai Jenő

Már egy közepes példány is jelentős károkat tud okozni a gépkocsinkban Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Varázslatos pillanat, amikor a magas fűvel fedett mező közepén, a hajnali harmattól még nyirkos szálak között hatalmas koronáját a hátára feszítve, hosszan elbődül egy-egy óriási bika. Ha elég hűvös és párás az idő, akkor felcsap a pára az állat kitátott szájából, és a szem- és fültanúk meg vannak győződve arról, hogy sosem voltak még ennyire kézzelfogható közelségben a természettel.

Nem csak szarvasbőgéskor kell figyelmesen vezetni

A szarvasbőgés gyakorlatilag egy kommunikációs csatorna a szarvasok világában, hiszen egyrészt ezzel terelik a domináns vagy magukat annak gondoló hímek a teheneket, másrészt kellő információval szolgál a többi bika számára, hogy mennyire erős, egészséges és párzóképes a hangoskodó egyed. Persze az sem mellékes adat, hogy merre is található az a bika, aki próbálja kizárólagos uralma alá hajtani a nőstényeket. Az ellenfelek sokszor nem értenek a szavak nélküli szép szóból, és egyik-másik ifjúban a domináns hímek kihívókra lelnek. Ilyenkor szemben állnak egymással, és összemérik erejüket, sebességüket, kitartásukat, hogy kiderüljön, ki is a jobb, de azért fél szemmel a csendesen legelésző teheneket is figyelni kell, mert érkezhet más kihívó, egy nevető har­madik is.

A vad küzdelemben meg is sérülhetnek az állatok, és miközben egymást űzik, kergetik vagy éppen a nőstények után loholnak, nem törődnek olyan apróságokkal, mint a közúton közlekedő járművek. Már egy közepes példány is jelentős károkat tud okozni akár egyszerre több autóban is. Az őzektől eltérően nemcsak átszaladni szoktak, hanem többméteres ugrásaikkal szinte átrepülik az utat, de az is megeshet, hogy a padka melletti árok miatt éppen a levegőben úszva érkeznek az úttestre, ezért szinte kiszámíthatatlan a megjelenésük.

Már egy közepes példány is jelentős károkat tud okozni a gépkocsinkban Fotó: Szakony Attila

A múlt hét végén bejárta egy videó a világhálót, ahol egy termetes gímszarvas szinte fentről, a levegőből esett a kocsi elé. A találkozást semmi esetre sem tudta volna elkerülni az autós, így csak a szerencsén múlt, hogy nem esett baja senkinek. Ezzel kapcsolatban Grószeibl Zoltán hivatásos vadász elmondta: – A bőgési időszak még nem igazán indult be, így az is lehet, hogy mezőgazdasági gépek vagy akár kirándulók, esetleg kóbor kutyák zavarták meg az állatokat.

A hivatásos vadász egyben igazságügyi szakértő is, így gyakran találkozik ilyen és ehhez hasonló esetekkel. Mint elmondta: – Szerintem a leggyakoribb probléma a gyorshajtás, és ez különösen sok gondot okoz majd a videón is látható, Csákvár felé vezető úton, ami frissen felújított aszfaltja miatt sokakat késztet arra, hogy nyomják a gázt.

Grószeibl szerint nem lehet teljesen elkerülni a találkozást, csak akkor, ha nem lenne egy szarvas sem az országban, ezért fontos, hogy figyelmesen vezessünk, különösen a vadveszélyre figyelmeztető táblák oltalma alatti szakaszokon. A biztonságot nagyban befolyásolja még az út menti növényzet megfelelő nyírása is, mert ha azt megfelelő ütemben és módon végzik el az útkezelő munkatársai, akkor sokkal előbb észlelhető a vad.

Ha beköszöntenek a hűvös éjszakák, és csökken a nappali felmelegedés, mindenképpen beindul a folyamat, és onnantól kezdve minden autósnak számítania kell a vadak megjelenésére, különösen éjjel, illetve a hajnali órákban és alkonyat idején. Fényes nappal ritkábban történik ilyen, ugyanakkor a hivatásos vadász hangsúlyozta: – Bármi más is megriaszthatja ezeket az állatokat, így nemcsak szarvasbőgés idején kell figyelmesen vezetni, hanem mindig.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság állásfoglalása szerint: – Ha vadat látunk, azonnal lassítsunk és készüljünk arra, hogy a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű irányába is vágtathat. Ha őzet vagy szarvast látunk, számítsunk több, pár pillanattal később felbukkanó példányra is, hisz ezek az állatok csordákba verődnek. Ha hirtelen nagy testű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt – áll a rendőrségi közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában