Új dizájnerdrog szedi áldozatait

2020.09.28. 14:00

A szakemberek szerint a bika nevű pszichoaktív szer minden eddiginél veszélyesebb

Országosan is egyre elterjedtebb a bika néven ismeretes dizájner­drog, ami május óta – valószínűsíthetően – két halálos áldozatot követelt Fejér megyében.

Héjj Vivien

Szívtájéki fájdalom, légzési nehézség – néhány a veszélyes, új drog tünetei közül Illusztráció: Stock

A jelenlegi ismeretek alapján az új drog május végén jelent meg a hazai utcai forgalomban. Az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer tájékoztatása szerint valószínűsíthető, hogy az új drog a korábbi hasonló vegyületeknél sokkal veszélyesebb.

– A szer neve, a bika, a kémiai nevére utal (4fmdmb-bica). Kinézetre ugyanolyan, mint egy megtekert cigaretta. Mivel sokan szívnak ilyet, ezért első ránézésre nem könnyű beazonosítani, leginkább a szagáról lehet felismerni. Az alapja dohány, de van egy nagyon erős, büdös, szúrós szaga – kezdte Bajári-Holhós Regina szociális munkás, az Egészségdokk Alapítvány munkatársa.

Nyolc éve robbantak be a köztudatba a dizájnerdrogok, bár sokak szerint már korábban is jelen voltak. Ez idő alatt több száz fajtáját azonosították a hatóságok, évente több tucat újabb szer jelenik meg a drogpiacon.

– Ezeket a szereket könnyű beszerezni és előállítani is, emellett borzasztóan erős a hatásuk, ráadásul sajnos rendkívül olcsón megvehetők. Az újabb és újabb szerek megalkotásával mindig olcsóbb és erősebb anyagokat próbálnak létrehozni. Ezeknek a szereknek hatóideje rövid, maximum fél óra, viszont a bika minden eddigi dizájnerdrognál erősebb hatást fejt ki. Fogyasztása már rövid távon is halált okozhat.

A Nemzeti Drog Fókuszpont az Országos Rendőr-főkapitánysággal együttműködve riasztást adott ki a szakmai szervezetek és drogbetegellátó helyek számára a bika miatt.

– Tájékoztattak minket arról, hogy mik a tünetek, a halált megelőzően milyen tüne­teik voltak a szer használóinak. Jelen esetben ez fáradékonyság, szívtájéki fájdalom, légzési nehézség és görcsös roham. Ez a tájékoztatás azért is fontos, mert ezáltal még jobban oda tudunk figyelni a kliensekre. Több intézménnyel összedolgozunk, igyekszünk segíteni egymás munkáját – tette hozzá a szociális munkás, aki elmondta, az Egészségdokk Alapítvány a járványhelyzet függvényében a közeljövőben is tart prevenciós előadásokat, elsősorban középiskolásoknak.

Megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot is, hogy megtudjuk, eddig hány haláleset hozható összefüggésbe a legújabb dizájnerdroggal.

– 2020 második negyedévében a Fejér Megyei Rend­őr-főkapitányság illetékességi területén két elhunyt személy vonatkozásában merült fel annak gyanúja, hogy a tragikus esetek új dizájnerdroggal hozhatók összefüggésbe. Mindkét ügyben új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmény miatt indult eljárás a Sárbogárdi, illetve a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon, amelyekben a nyomozók szakértők bevonásával vizsgálják a szer jelenlétét az elhunytak szervezetében. A halálesetek körülményeinek aprólékos vizsgálata jelenleg folyamatban van – tájékoztatta lapunkat a rendőrség.

Szívtájéki fájdalom, légzési nehézség – néhány a veszélyes, új drog tünetei közül Illusztráció: Stock

A hatóság hozzátette, a rendőrség kiemelt felelőssége, hogy törvényes eszközökkel mindent elkövessen az illegális drogok termesztése és előállítása, az országhatáron történő átjuttatása, a forgalomba hozatala és a kereskedelme ellen. Nagyon nehéz feladat az ország kábítószerektől való teljes mentesítése, ugyanis a szigorú tiltás és szankcionálás mellett, illetve ellenére is fennmarad a drogfogyasztás. Azonban a rendőrség hangsúlyozta, hogy a kínálatcsökkentésre irányuló hatósági munka évről évre szakszerűbb és eredményesebb. A jelenlegi járványügyi helyzet magatartási szabályai­nak és előírásainak maradéktalan betartása mellett és a lehetőségekhez mérten a rendőrség bűnmegelőzési munkatársai előadások és interaktív órák keretében tájékoztatják a lakosságot – különös tekintettel a nevelési és oktatási intézményekben tanulókra – arról, mi a helyes viselkedésmód a drogfogyasztás elkerülése tekintetében. A prevenciós programokon ráirányítják a figyelmet az új pszichoaktív anyagok fogyasztásának veszélyeire, következményeire, illetve a gyógyulás folyamatára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában