Jövő év márciusára készülnek el

2020.08.11. 07:45

Újabb öt óvoda udvara újul meg Fehérváron

Újabb öt óvoda udvara újul meg Fehérváron, összesen több mint bruttó 185 millió forint európai uniós forrásból. Soroljuk, hogy melyek: Árpád Úti Óvoda, Ligetsori Óvoda, Napsugár Óvoda, Szivárvány Óvoda, valamint a Tolnai Utcai Óvoda Sziget Utcai Tagóvodája.

Majer Tamás

A Ligetsori Óvodában már zajlik a kivitelezés, képünkön Helle László dolgozik Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

– Bár most egészen kellemes itt a fák alatt lenni, mi az óvodaudvarra nem úgy tekintünk, mint egy szabad­időt eltölteni jó, kellemes helyre, hanem igenis mint az oktatási-nevelési tér részére – mondta tegnap, az óvoda­projektet bemutató tájékoztatón, saját intézménye udvarán Mályi Lilla, a Salétrom utcai Napsugár Óvoda vezetője. Szigorúnak tűnhet, de azért mégis érthető: – Az időjárás és az éghajlat egyre inkább azt mutatja, hogy egyre több időt töltünk az udvaron. Jóformán április végétől, május elejétől novemberig a napunk nagy részét itt töltjük, kint. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között, és hogyan tudjuk a gyerekeket elhelyezni, hogyan tudunk itt velük foglalkozni. Nekünk az udvar az épület kiterjesztése, nagyon fontos, hogy az itt töltött idő mindig fejlesztő hatású legyen a gyerekek számára – mondta a pedagógus.

A Ligetsori Óvodában már zajlik a kivitelezés, képünkön Helle László dolgozik Fotó: Fehér Gábor

A részletekről Cser-Palkovics András polgármester számolt be, ő mondta el, hogy több mint bruttó 185 millió forint európai uniós forrásból újul meg az öt óvodaudvar. 900 gyermek jár az öt oktató-nevelő intézménybe. 2021 márciusára kell elkészülnie a munkának. A kivitelező már júniusban megkapta a munkaterületeket, de még nem folyik mindenhol az építkezéseket, felújításokat megelőző bontás sem: folyamatos ugyanis az óvodák napi élete – sok szülőnek fogyott el tavasszal a szabadsága a pandémia miatt –, ezért az óvodai ritmussal is összhangba kell hozni a munkafázisokat. Nincsen szükség bezárásokra, de az udvarok értelemszerűen nem lesznek bármikor használhatók. A Sziget utcai óvodát vezető Oláhné Wágner Erikától például megtudtuk, hogy náluk a legnagyobb robajjal járó bontási munkát az intézmény múlt heti zárva tartása alatt ejtették meg a szakemberek. Most már ismét nyitva van az óvoda.

Mészáros Attila alpolgármester elmondta, egyes régebbi eszközöket megjavítva adnak vissza a gyerekeknek, és számos új játszóeszközt is kap mindegyik intézmény játszóudvara. A zöldfelületek és a különböző burkolatok is újjászületnek. Emlékeztetett, a KÉPES program részeként az elmúlt években már nagyon sok fehérvári óvodaudvar elkészült. – Ha ez is megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy az óvodáink jelentős része mind belülről, mind pedig kívülről megújult az elmúlt években – fogalmazott az alpolgármester.

Hogy milyen új játékokat kapnak az óvodák? Egyebek mellett mászóvárat, csúszdát, rezgőhidat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában