Pezsgőben gondolkodnak

2020.08.09. 11:30

Ötletek és álmok: Rókusfalvy Pál a jövőbe tekintve, hosszú távon tervez

Rókusfalvy Pál húsz évvel ezelőtti etyeki megjelenése óta zsigereiben érzi és tudja, hogy a Törley alapította hagyományokat le kell porolni. Személyes célja, hogy Etyeket Magyarország pezsgőfővárosává tegye. Ebben segítőkre is talált.

S. Töttő Rita

Az etyeki térségben számos kezdeményezés fűződik Rókusfalvy Pál nevéhez, a „Make Etyek grape again” üzenet is ilyen Fotó: Mák Tamás

Fotó: Tyukodi Laszlo

A magyarországi borász- és borfogyasztó társadalom számára világos, hogy Etyek természeti és klimatikus adottságai miatt alkalmas a pezsgő alapanyagának számító szőlőfajták nevelésére. Ezt ismerte fel a huszadik század elején a Törley pezsgőgyár is, amely kifejezetten erre a borvidékre, illetve konkrétan Etyekre építette fel a pezsgő magyarországi műfaját – kezdi történetét a legelején Rókusfalvy Pál, aki sikeres médiakarrierjét hátrahagyva – vagy legalábbis háttérbe szorítva – húsz éve jelent meg a vidéken és kezdett borkészítésbe. Számos szakmai és turisztikai jellegű borászati esemény után pedig most másodjára szervez nemzetközi pezsgőkonferenciát Etyeken. – Régi álmunk valósul meg ezzel – teszi hozzá, hiszen már akkor, a kezdetekkor is tudta, érezte: ezen a területen valójában a pezsgő lesz az igazi befutó.

Hét pincészet tevékenykedik közösen, összehangoltan

– Etyeken számos pincészet csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a Törley-hagyományok folytatását tűzte ki célul. Világossá vált ugyanis, hogy ezeket le kell porolni, s új lendülettel folytatni a pezsgőtradíciókat – meséli a borász, aki hat éve kezdeményezte az Etyek 360 megalapítását, mégpedig azért, mert: „felismertük, hogy bár pár száz méterre is egymástól, de külön utakon járunk. Külön utakon, de mind egyfelé.” A szakmai közösségben hét pincészet dolgozik azóta közösen azon, hogy a pezsgőre vonatkozó tevékenységüket összehangolják. – Három fajtára koncentráltunk innentől, szemben a korábbi több tucattal. A chardonnay, a sauvignon blanc és a pinot noir szerintünk az a három fajta, amelyekből a legszebb pezsgőborok ké­szülnek.

Az etyeki térségben számos kezdeményezés fűződik Rókusfalvy Pál nevéhez, a „Make Etyek grape
again” üzenet is ilyen Fotó: Mák Tamás

Érdemes keményen dolgozni

A szervezet megalakulása generált számos más kezdeményezést is, amelyek Rókusfalvy bevallása szerint mind olyan irányvonalak, amelyeket már régóta szeretne megvalósítani. Megemlíti példaként az eredetvédett etyeki pezsgő fogalmát, amelyért, tudja jól, sokat kell még dolgozni, hosszú út vezet odáig. – Hiszen a pezsgővel foglalkozó pincéink még csak pár évjáratot tudhatnak magukénak, mégis tudjuk, hogy ha ez a cél a következő évtizedekre, akkor azért érdemes keményen dolgozni – teszi hozzá, s közben megemlíti a magyar borkultúra területén lefektetett, szintén Etyeken való megjelenéséhez köthető alapköveket is: a 14 éve alapított Borászok borásza díjat, a nyolcadik éve zajló borkonferenciát, s a most második alkalommal megrendezendő pezsgőkonferenciát. – Amit Etyeken tartunk – hangsúlyozza –, mert szerintünk ez a pezsgő magyarországi fővárosa. Bár ezért még sokat kell tennünk, hogy ez valóban így legyen.

Már az első pezsgőkonferencia is jelentős szakmai nevekkel robbant be a köztudatba, számos nemzetközi és magyar előadó volt jelen. Idén is ugyanilyen tervekkel vágtak az esemény megszervezésébe, ám a májusi megvalósulást elsodorta a járványhelyzet. – Ezért döntöttünk úgy, hogy a lehető leghamarabb, szeptember elején rendezzük meg. Idén is nemzetközi lesz a paletta, úgy is, hogy tudjuk, a járvány esetleges fellángolása miatt sokkal nehezebb lesz az utazás. Ezért már most lehet sejteni: lesznek, akik személyesen, mások online kapcsolódnak be a konferenciába. Ami azonban semmit nem von le a rendezvény szakmai értékéből.

A bor és a pezsgő tekintetében Rókusfalvy persze mindig gondolt az átlagfogyasztóra is, ezért a konferencia után, szeptember 5-én és 6-án megrendezik az etyeki pikniket, ahol lehet kóstolni. A borász-rendezvényszervező azonban nem csak borásztársaival tervez hosszú távon: – Mára már fiam, Palkó is bekapcsolódott a szakmába, ezt tanulta, ezzel foglalkozik. Jó látni, hogy ő legalább annyira hisz ebben az egészben, mint én. És a siker számomra ebben is mérhető. Reményeim szerint ő lesz az a következő generáció, amely a most elképzelt álmokat tovább álmodja és megvalósítja azt, amit ebből csak lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában