Fények, kamera, felvétel!

2020.08.04. 14:30

Misztikus és drámai kisfilmeket készítettek a gyerekek a táborban

Második alkalommal, július 27–31. között rendezte meg a Magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola idei filmes nyári táborát, mely során általános iskolás diákok ismerkedhettek meg a filmezés titkaival a falu tájházában.

Tringli Alexa

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Amint azt Felhősi Esztertől, a művészeti iskola intézményvezető-helyettesétől, valamint Horváth Andor pedagógustól, a tábor főszervezőitől megtudtuk, nyári drámatábort már évek óta tart az intézmény, ám a tavalyi évben úgy döntöttek, a mai kor gyermekeinek ízléséhez a mozgókép és a filmezés közelebb áll, mint a színpadi világ, így filmes szakemberek meghívásával új irányba terelték a tábort.

– Felmértük a gyerekek napi képernyőnézési idejét, és átlagban 8-10 órás eredményt kaptunk, ami kifejezetten magas. Ha ezt összehasonlítjuk azzal, hogy például irodalmat heti 3-4 órában tanulnak csak, miközben a videók, filmek a napjuk igen nagy részét kiteszik, talán érthető, hogy miért a filmezést helyeztük előtérbe. Mindemellett tagadhatatlan, hogy ez a műfaj maradandó, hiszen amit egyszer rögzít az ember, az mindig megtekinthető lesz. Úgy vélem, hogy amikor majd felnőttkorukban visszanézik ezeket az alkotásokat a gyerekek, óriási élmény lesz számukra – osztotta meg gondolatait olvasóinkkal Horváth Andor.

2019-ben Torma Sándor segített a szervezőknek, idén pedig mások mellett Elekes Gergő (aki egyben a Fejér Megyei Hírlap újságírója is) vállalta a feladatot, hogy a filmkészítés alapjaiba bevezessék a fiatalokat.

– Az előző év tapasztalatából annyit szűrtünk le, hogy sok volt a kieső idő, amikor a gyerekek nem nagyon tudtak mit csinálni. Tavaly főként az volt a cél, hogy teljesen elkészüljön egy kisfilm, így 5 napig folyamatosan rögzítettek a kamerák, de nem az összes diákkal, így nem mindenkit tudtunk lekötni. Emiatt idén úgy gondoltuk, hogy a teljes háttérmunkát is szeretnénk nekik megmutatni, így az olvasópróbáktól kezdve a szereplőválogatáson keresztül egészen a vágás és a zeneszerzés folyamataiba is bepillanthattak a gyerekek. Ezzel egy jóval teljesebb képet kaptak egy mozgókép elkészítésének folyamatairól – mesélte Felhősi Eszter.

Felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak a gyerekek a táborozás során
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Ebben pedig nem volt hiány, hiszen két kisfilm is készült az öt nap alatt, egymástól merőben eltérő műfajokban. Míg az egyik egy iskolai környezetben játszódó, gyerekekre fókuszáló dráma, addig a másik a két filmes filmográfiájában is különlegességnek számító kosztümös, misztikus horror, szintén gyerekekkel a főszerepben.

A forgatókönyvek kifejezetten a táborra készültek, a történetek pedig mind a fiatalabb, mind az idősebb korosztály számára érdekesek lehetnek.

Az alkotók elmondták, hogy ez a felállás számukra is újdonság volt, ugyanis ennyire gyerekekre épülő filmet még nem készítettek, sőt, ez volt az első kosztümös alkotásuk is.

A kosztümös, misztikus rövidfilm főszerepében Molnár Vivien (j) és Fonyó Regina (b) látható
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

– Borzasztóan jó érzés volt látni a gyerekek elhivatottságát a filmek iránt, a csillogást a szemükben, ahogy visszanéztük a nyers, majd a már kész felvételeket. A velük való munka elképesztően motiváló volt, és úgy gondoljuk, hogy pályafutásunk egyik legjobbja kerülhet ki a táborban készült kisfilmek közül.

A Varázsfüzet és az Anya és Apa című alkotások jelenleg az utómunka fázisában vannak, várhatóan augusztusban fogják bemutatni őket.

Az Anya és Apa című kisfilm nemzetközi plakátja
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A jövővel kapcsolatban Felhősi Eszter elmondta, hogy a következő évi nyári tábort már egy Erzsébet-tábor keretein belül szeretnék megrendezni, már csak azért is, mert az intézményben fotós-filmes szak is indul a 2020/2021-es tanévtől.

A művészeti iskola intézményvezető-helyettesének gondolatait Horváth Andor annyival egészítette ki, hogy céljuk lenne egy olyan kulturális műhely kialakítása, ahová célirányosan jönnek a fiatalok azért, hogy kipróbálhassák magukat a kamera mindkét oldalán.

Elekes Gergő legtöbb díjat nyert alkotása a videómegosztó oldalon is látható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában