363 millió forint

2020.08.03. 07:20

Közel félmilliárd a tabajdi lurkók nevelésére

Sőt, a bölcsődére elnyert pénzzel együtt közel félmilliárd forintból épül óvoda és bölcsőde a faluban.

Majer Tamás

Egy aktuális Fejér Megyei Hírlap is benne van az időkapszulában, szépen összehengergetve Fotó: a szerző

A mintegy ezer fő lakta településen nyolcosztályos általános iskola működik, amellyel együtt működik a helyi óvoda is. A református egyházközség működteti a 2007-ben alapított, intézményt. Az óvoda rövidesen új épületbe költözik, közel a mostanihoz, a híres-nevezetes Mezítlábas Park mellé. Sőt, bölcsőde is lesz rövidesen, de erről kicsit később. Nos, lapunkban is megjelent, még február végén, hogy épül az új óvoda Tabajdon. Vasárnap már a kész tető alatt, de a még vakolatlan és nyílászárók nélküli falak előtt tartottak protokolleseményt a helyi közösség tagjai, reformátusok és nem reformátusok, polgárok, az önkormányzat képviselői. Egy időkapszulát helyeztek el alapkő gyanánt. Az eseményt a pandémia napolta el, vírus híján az első kapavágás előtt tartották volna.

2021 tavaszán avatják az új óvodát Tabajdon

Az időkapszula elhelyezése volt tehát a fő attrakciója a tabajdi eseménynek. Mi került bele? Zsirka László lelkész sorolta: egy aktuális Fejér Megyei Hírlap, egy írás az óvoda, illetve egy másik írás az ovi és az iskola közös történetéről, az építkezéshez kapcsolódó részszámlák és teljesítési igazolások másolata, egy vers kézirata, amelyet a helyi közösség tagja, Németh Sándorné írt és mondott el, s amely a község, illetve az egyházközség történelmét szedte rímbe. Az időkapszula persze a jövőnek szól, nézzük a jelent érintő adatokat!

 

Egy aktuális Fejér Megyei Hírlap is benne van az időkapszulában, szépen összehengergetve
Fotó: a szerző

Az óvoda építési költsége 363 millió forint. Ennek nagyobb része abból a 30 milliárd forintból kerül ki, amelyet a magyar kormány juttatott a Magyarországi Református Egyháznak az Országos Óvoda Program megvalósítására. Hozzátett a Tabajdnak jutó összeghez – így lett teljes – a Dunamelléki Református Egyházkerület is. Erre azért volt szükség, mert a tabajdi reformátusok pályázata még 2018-ban nyert, s azóta emelkedtek az építőipar árai. Mint azt Zsirka Lászlótól megtudtuk, az új óvoda 760 négyzetméter alapterületű lesz.

Két csoportszoba, egy gyógytornaszoba, egy tornaszoba is épül már. Utóbbi önmagában 120 négyzetméter lesz: még a szomszédos iskolaépületből is járhatnak majd ide tesizni a diákok. Az ovi avatása jövő év tavaszán esedékes.

A bölcsőde önkormányzati projekt, annak építése ezután kezdődik. Egy egység lesz az ovival, s várhatóan a református egyházközség végzi a fenntartását. A szintén jelen lévő Bárányos Csaba polgármester lapunknak elmondta, hogy a leendő bölcsőde egy már elnyert pályázat miatt reményteljes: 125 millió forint van rá. Az önkormányzat szerződéskötés előtt áll a Magyar Államkincstárral. Pénteken indult el a kivitelezőt kereső feltételes közbeszerzés. A bölcsőde úgynevezett mini bölcsőde lesz, két 7 fős csoporttal, csoportszobával. Októberben kezdődhet az intézményt érintő építkezés. Az óvodával egy épületegység lesz a bölcsőde is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában