Van, ahol 400 pont sem volt elég

2020.08.29. 13:00

Kihirdették a pótfelvételi ponthatárait; igen szigorú kollégiumi előírások

Szigorított keretek között költözhetnek be az egyetemisták a kollégiumokba. Nyilatkozatot kell tenniük arról, jártak-e külföldön, érintkeztek-e olyan személlyel, aki potenciális fertőzött lehet.

Héjj Vivien

Ekkora előadások nem lesznek a Corvinuson Fotó: FMH-archív

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán már folyamatban van a kollégiumi beköltözés előkészítése. A jövő héten már programok is lesznek az intézményben, így augusztus 31-étől biztosított a hallgatók számára a beköltözés lehetősége, amire jelen esetben speciális szabályok vonatkoznak.

– Két határon túli magyar hallgatónk van, akiknek a határátlépéskor igazolniuk kell egészségügyi állapotukat. Ezen túlmenően tesznek egy nyilatkozatot, hogy amennyiben a járványhelyzet miatt a kollégiumok ismét bezárnak, úgy magyarországi lakhelyre tudnak költözni, melyről a fogadó fél is nyilatkozik. Ezen túlmenően ugyanazon szabályok vonatkoznak rájuk is, mint a magyar állampolgárságú és lakhellyel rendelkező hallgatóinkra – tájékoztatta lapunkat Suplicz Zsolt, az egyetem kommunikációs szakértője.

Emellett minden kollégistának nyilatkoznia kell a beköltözést megelőzően az egészségügyi állapotáról, valamint arról, hogy 14 napon belül járt-e külföldön, fogadott-e külföldi vendéget, érintkezett-e olyan személlyel, aki a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatta. A járványhelyzetre való tekintettel a hallgatók nem fogadhatnak vendégeket a kollégiumban. Az órákat hibrid rendszerben tartják, a nagyobb előadások az online térben maradnak, a szemináriumokat korlátozások mellett – maximum 40 főig –, lehetőség szerint személyesen tartják meg.

Ekkora előadások nem lesznek a Corvinuson Fotó: FMH-archív

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara is hasonló intézkedésekről tájékoztatta hallgatóit. A kollégiumába belépéskor mindenkinek kockázatfelmérő tesztet kell kitöltenie. A kollégium területére 5 napnál nem régebbi, 2 darab negatív PCR-teszt felmutatásával léphet be az a személy, aki érkezés előtt 15 nappal járvány­ügyi szempontból kockázatos helyen tartózkodott, illetve bármely kontaktja fertőzött, vagy arra utaló tüneteket mutat. Az előadásokat továbbra is online tartják, az egyéni vagy csoportos konzultáción, tantermi és laboratóriumi gyakorlatokon a maszk viselése kötelező.

Csütörtökön kihirdették a pótfelvételi ponthatárait. A Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakára államilag támogatott helyre 404, önköltségesre pedig 372 pontot kellett gyűjteniük a jelentkezőknek, míg a sportközgazdász mesterszakra 74 ponttal lehetett bekerülni. Az Óbudai Egyetem alapképzéseit tekintve mérnökinformatikus szakra 290, gépészmérnökire 308, földmérő és földrendező mérnökire pedig 312 pont kellett. A Kodolányi János Egyetem számos szakon hirdetett pótfelvételi lehetőséget, a ponthatárok igen nagy szórást mutatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában