Régen búcsú, ma falunap

2020.08.13. 07:25

Kellő körültekintéssel tartják meg a falunap programjait Zámolyon

Az évtizedek óta megszokott helyen és formában nyitották meg a Zámolyi Falunapokat, amelyek programjait azonban az idén kissé másként szervezték.

Borsányi Bea

A gyerekeknek Janzsó Péter mesélt a számukra ismeretlen, régi készülékekről Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A tavaszi események miatt szűkíteni kellett a falunapok költségvetését, de örülhetünk, hogy a vírus két hulláma között egyáltalán meg lehet tartani a programokat – mondta Sallai Mihály polgármester, aki megnyitó beszédében arra is rámutatott, mennyit változott a világ néhány évtized alatt. A mai falunapok a régi búcsúkban gyökereznek, ám a komoly vallási ünnepből szép lassan világi szórakozás vált, s az emberek ma már nem környezetüket és lelküket megtisztítva várják az ünnepnapot. Ám közösségépítő ereje így is megmaradt.

A megnyitó végén a szokásoknak megfelelően a millenniumi emlékműnél elhelyezett virágokkal emlékeztek azokra a zámolyiakra, akik már nincsenek itt, majd az összegyűltek a református imateremhez vonultak át, ahol a falunapok első programjaként Gere Gábor lelkész nyitotta meg a Janzsó Péter és Kelemen Csaba gyűjteményeiből összeállított érdekes kiállítást.

Az apró helyiség falára egészen pontosan hatszázhatvanhat, a legkülönfélébb színű és formájú golyóstoll került fel. Kelemen Csaba Soichiro Hondát idézte, amikor azt mondta, annyi életünk van, ahányszor a lelkünk megrezdül. Számára a tollak gyűjtése a lelke rezdülése, a másoknak szemetet jelentő, eldobható íróeszközökre ő komoly tárgyakként tekint. Ezek egy részét lehet megnézni most Zámolyon.

A gyerekeknek Janzsó Péter mesélt a számukra ismeretlen, régi készülékekről Fotó: Fehér Gábor

A tollak mellett jól megférnek Janzsó Péter régi televíziói, rádiói és hanghordozói, amelyből augusztus végéig mintegy 70 darabot láthat a közönség, most először. A 15 éve gyűjtött darabok között egy háború előtti Philips rádió a legrégebbi.

A falunapok programjai szombat délutánig folytatódnak, és többségük a helyi civilszervezeteknek és egyesületeknek köszönhető. Csütörtök délután köszöntik az 50 éves házasokat, pénteken zászlókkal díszítik a Kossuth utcát, amit Kákics-koncert követ, de a legtöbb programra természetesen szombaton kerül sor. Ezek helyszíneit igyekeztek egymástól távolabb kijelölni és kiemelten figyelnek a létszámkorlátra is. A zárónapon tartják többek között az elmaradt gyereknapot, de lesz főző- és rodeóverseny, valamint traktorfesztivál is, ahol közel húsz traktort lehet megnézni, megsimogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában