„Szent István városa nem tágíthat a magyarság legszentebb helyének méltó visszaállításától”

2020.08.21. 07:00

Heten kaptak Pro Civitate-díjat Székesfehérváron

Augusztus 20-án, a hagyományoknak megfelelve, ünnepi közgyűlést tartott Székesfehérvár önkormányzata. A járvány elleni védekezés – a polgármester szavával élve – bajnokait tüntették ki. Ezt megelőzően Szent István szarkofágjánál emlékezett megye és város közösen.

Szanyi-Nagy Judit, Majer Tamás

A 2020-as esztendő székesfehérvári kitüntetettjei a Szent István téri ünnepi közgyűlést követően

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Ó, Szent István, dicsértessél, / menny és földön tiszteltessél!” – dalolta a középkori moldvai csángó eredetű népdalt a Fiori Musicali Együttes, megalapozva a fehérvári ünnepség hangulatát. A Nemzeti Emlékhelyen, Szent István szarkofágja közelében öltönybe bújt férfiak és elegáns öltözetben érkezett hölgyek rótták le tiszteletüket az államalapító előtt. Szent István királyunkról Molnár Krisztián, az ünnepséget – a város önkormányzata mellett – szervező Fejér Megyei Közgyűlés elnöke is megemlékezett.

– Ezen a napon tiszteletet adunk országépítő királyunknak, s annak, hogy általa az ezeréves keresztény magyar állam létrejött. Halálával életműve nem ért véget: továbbra is ez határozza meg a magyar identitást, a keresztény kultúrát – hangsúlyozta az elnök. Beszéde végén – reflektálva a jelen történéseire – a nagyközönség előtt is megköszönte a járvány idején helytálló személyek, szervezetek munkáját.

A 2020-as esztendő székesfehérvári kitüntetettjei a Szent István téri ünnepi közgyűlést követően
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Kevesek nevét jegyzi meg a történelem, és még kevesebbekre emlékeznek úgy, mint Szent Istvánra, akinek egész nemzetünk a létezését, városunk pedig központi szerepét és jelentőségét köszönheti – kezdte ünnepi beszédét Cser-Palkovics András már a Szent István téren. A városvezető kifejtette, hogy Székesfehérvárnak feladata, kötelessége megőriznie múltjából fakadó örökségét. Ezek közé sorolta a Vörösmarty Színház Koronázási Szertartásjáték-sorozatát mint kezdetet, s ennek folytatásaként jelölte meg az Árpád-ház Programot: benne a múzeum központi épületének felújítását, a koronázó bazilika leendő látogatóközpontjának kialakítását, az Aranybulla-emlékmű elkövetkező felújítását. A polgármester célokat is kitűzött: a koronázó bazilika helyének méltó kialakítását, valamint azt, hogy oda visszatérjen minden, ami egykoron Székesfehérvárhoz tartozott. Jegyezzük meg: jelen pillanatban is vannak Székesfehérvárról elvitt, azonosított királyi csontok Budapesten.

– Szent István városa nem tágíthat a magyarság legszentebb helyének méltó visszaállításától – fogalmazott a polgármester.

Székesfehérvár érdekében végzett kiemelkedő szakmai teljesítménye elismeréseként hét személy kapott Pro Civitate-díjat. A város közgyűlésének elismerésében részesült Kovács Adrien, a város aljegyzője, Mészáros Józsefné, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény igazgatója, Reszegi Imre megyei vezető mentőtiszt, Varga Erika járási tisztifőorvos, Zsabka Attila, a Kríziskezelő Központ vezetője, valamint a megyei kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának főorvosa, Sárkány Ágnes és főnővére, Szomor Andrea.

 

Elismerő Oklevelet kaptak az önkormányzat „Covid-19 Munkacsoport” munkatársai közül: Mészárosné Jasztrapszky Regina, Pápai Erzsébet, Kincses Zsolt Dávid, Samu Miklós Kálmán, Stettler Zsuzsanna, Somogyi Zsuzsanna, Papp Bálint, Tisztl Henrik, Varga Márta és Bozai István, illetve a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény munkatársai közül: Erősné Lukács Ildikó, Fraumberger Anita, Kiss Éva és Schlauszki Ferencné. Elismerő Oklevelet kapott továbbá Rábai Ildikó, a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon intézményvezetője, illetve a Napsugár Óvoda, a Tolnai Utcai Óvoda és a Mesevilág Bölcsőde munkaközössége.

Elismerésben részesült az Árpád Technikum ruhaipari szakoktatói munkaközössége. Oklevelet kapott az Alba Regia Polgárőr Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában