Azért, hogy ne legyen elkülönítés

2020.08.08. 15:15

Fontos, hogy a szülő járvány idején is a koraszülött baba mellett lehessen

Évente három koraszülöttosztály, vagyis PIC fejlesztése a cél.

FMH

Ma már egyre több családközpontú módszer, illetve megoldás segíti a koraszülött babák teljesebb ellátását Fotó-illusztráció: Pesti Tamás (FMH-archív)

Magyarországon minden tizedik csecsemő koraszülöttként jön a világra. Ez az állapot rövid és hosszú távú betegségeket, akár maradandó károsodást is okozhat. A korszerű berendezések mellett a szülők aktív bevonása, a családközpontú módszerek elterjesztése jelenthet megoldást – ebben szeretne segíteni a Generali The Human Safety Net nemzetközi programja, amely a hazai kórházak ez irányú fejlesztését célozza.

A koronavírus-járvány miatt a koraszülöttosztályokon is korlátozásokra volt szükség, s a legnagyobb gondot a látogatások szigorítása jelentette. A biztonsági döntések értelmében általánosságban elmondható, hogy legfeljebb egy szülő tartózkodhatott bent a picik mellett. A vírus elleni védekezés szem előtt tartásával, a kézfertőtlenítés, a maszkhasználat, a szükséges óvintézkedések betartása mellett a koraszülöttek intenzív osztályán nem szorulhatnak háttérbe a baba igényei – fogalmaz a közlemény.

Ma már egyre több családközpontú módszer, illetve megoldás segíti a koraszülött babák teljesebb
ellátását Fotó-illusztráció: Pesti Tamás (FMH-archív)

– Ha a gyermek mellett van a szülő, a kisbaba jobban alszik, jobb a légzése, nyugodt a szívműködése, kevesebb támogatásra szorul. A szülő jelenléte, érintése, hangja legalább olyan fontos, mint a legdrágább gyógyszer. Ezért fontos, hogy a járvány idején is jelen lehessenek a szülők a babáik mellett – mondta Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológus főorvosa.

Szakértők szerint a családközpontú módszertan elterjesztése és szerves beépítése a kórházi gyakorlatba drasztikus megoldást jelenthet a koraszülöttek egészségének biztosításában. Ebben is segítséget nyújt az említett nemzetközi program, amelyben Magyarországon a koraszülött-ellátást fejlesztik. A cél a hazai PIC osztályok segítése eszközadományokkal, a koraszülöttosztályokon dolgozó munkatársak képzésével és a családközpontú módszerek elterjesztésével. A program 2020-ban 16 millió forint értékű orvostechnikai műszer vásárlását tette lehetővé a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyerekgyógyászati Klinikája Újszülött Intenzív Osztályának. Ezzel párhuzamosan 2019-ben és 2020-ban a Semmelweis Egyetem három PIC osztályán valamennyi munkatárs képzését megkezdték, 2021-től pedig évente újabb három PIC fejlesztését tűzték ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában