Gyermekzsivaj az udvaron

2020.08.14. 14:00

Az óvodák játszóterei nyáron sem maradtak üresen Fejér megyében

Év közben több helyütt arról szóltak a hírek, hogy a dolgozó szülők egy része a járvánnyal összefüggésben kénytelen volt idejekorán felhasználni szabadságának egy (jelentős) hányadát.

Szanyi-Nagy Judit

A Kígyó utcai Tulipános Tagóvodában augusztus 11-én is zajlott az élet Fotó: Nagy Norbert

Ezzel összefüggésben feltételeztük, hogy bizony az óvodák udvarai megteltek ezen a nyáron.

– Arra számítottunk, hogy sokkal több gyermek – és szülő – veszi igénybe az intézményt ebben a három hónapban. A gyakorlat mégis azt mutatta, hogy mivel az édesanyák, édesapák munkahelyén megoldott volt a home office feladatellátás, a szülőknek nem kellett külön szabadságot kivenniük, így idén nyáron is időt tudtak, tudnak tölteni gyermekeikkel – osztotta meg velünk tapasztalatait Zelenák Adrienne, a Belvárosi, a Brunszvik Teréz és a Tulipános Tagóvoda igazgatója.

A három intézmény befogadóképessége összesen 324 fő. Ebből augusztusban két csoportnyi, vagyis körülbelül 40 gyermek vette igénybe az óvoda nyári szolgáltatásait, míg „csúcsidőben”, júliusban akár százan is az épület körül sürögtek-forogtak. A számadatok nagyjából megegyeznek az előző évek számaival. Változás egyedül a nagycsoportosok kapcsán mutatkozik: egyre több szülő dönt úgy, hogy iskolaváró gyermekével inkább otthon foglalkozik nyáron, semmint hogy óvodába „írassa” erre a három hónapra.

Az enyingi Szirombontogató Óvodából Nyirási-Ángyánné Cserna Viktória óvodavezető-helyettes sietett segítségünkre. Elmondta: június végéig kihúzták a nevelési évet, így a nyár elején kifejezetten jó létszámban voltak gyermekek az intézményben. Most, augusztusban 30–40 fő tartózkodik az óvodában, júliusban ez a szám még több volt. A számok szintén a tavalyihoz hasonlóak.

A Kígyó utcai Tulipános Tagóvodában augusztus 11-én is zajlott az élet Fotó: Nagy Norbert

Dégen két csoport működött, működik június és augusztus között – értesültünk Farkasné Nagy Csilla intézményvezetőtől. Pontosabban most, a nyár utolsó hónapjában csökkent le annyira a létszám, hogy a Bóbita Óvodában elég egy csoportban elvégezni a közös munkát. Jelenleg húsz gyermek tartózkodik itt, júniusban ez a szám negyven főt tett ki.

A Csákvári Mese-Vár Óvoda és Bölcsőde telephelyén és a szomszédos épületben működő tagóvodában sem érződött nagy különbség az előző nyarakhoz képest. Június közepétől 35–45 gyermek foglalta el a szabadtéri elemeket két-két csoportban – tudtuk meg Lancer-Szabó Mónika intézményvezetőtől, aki azt is elmondta: mostanra, a nyár végére mindössze öt–tíz gyermek „morzsolódott le”. Intézményeikben folyamatos ügyeletet biztosítottak: június közepétől július közepéig az egyik, majd július második felétől augusztus végéig a másik épületben fogadták, fogadják a lurkókat. A normális munkarend augusztus 24-én áll vissza.

Az alcsútdobozi Háromhárs Óvodában évről évre növekedést tapasztalnak a nyári „gyermekmegőrzésben”. Öt évvel ezelőtt kevesebben igényelték a nyári óvodai elhelyezést, mint most. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy míg régen június-júliusban öt–tíz gyermek volt az óvodában, addig idén egyharmaduk, vagyis több mint húsz fő vette igénybe a szolgáltatást. Augusztusban tizenheten élvezték egymás társaságát – mesélte Óvári Zsoltné vezető óvónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában