Bizalom papok és hívek között

2020.08.03. 14:00

A verbita rendi papok befogadását kérte a megyés püspök az egyházközségektől

Lengyel és indonéz pap szolgál a vasárnapi beiktatás után Bicske, Alcsútdoboz, Felcsút, Csabdi, Szárliget, Óbarok, Nagyegyháza és Vasztélypuszta római katolikus egyházközségeiben. Spányi Antal megyés püspök a világot átfogó keresztény szellemiségről szólt a szentmisén.

Zsohár Melinda

Burbela Gergely és Spányi Antal a tegnapi beiktató szentmisén. A lengyel plébános fontosnak tartja a két nép történelmi kapcsolatait Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A Szent László Katolikus Általános Iskola tornatermében celebrálta a beiktató szentmisét Spányi Antal megyés püspök és Ugrits Tamás püspöki biztos a plébánostársakkal, diakónusok, ministránsok, egyházi zenekar, s a népes hívő közösség részvételével. A bicskei templom renoválás alatt áll, a járás népszerű iskolájának tornaterme sokszor vált szakrális hellyé a rögtönzött oltárral, az ilyenkor beköltöző lelkiséggel más alkalmakkor is.

A beiktató ceremóniát aztán szentáldozás követte

Varga Imre címzetes esperes-plébános elhunytával elárvultak a felsorolt egyházközségek, katolikus papot pótolni manapság nehéz feladat, mondta el maga a püspök is beiktató beszédében. Világszerte gond a római egyházban a hívek fogyatkozása és a papi pálya iránt elkötelezett, felszentelt papok csökkenő száma. Ugyanakkor erős az igény a hívők és a keresztény közösségek részéről a hitélet, a közösségek lelki kísérete iránt, ami nem létszámfüggő. A beiktató misén nagy örömre szolgált, hogy sok fiatal család, gyermekek, fiatalok vettek részt az idősebb és elkötelezett katolikusok mellett.

Burbela Gergely és Spányi Antal a tegnapi beiktató szentmisén. A lengyel plébános fontosnak tartja a két nép történelmi kapcsolatait
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Isteni Ige Társasága, ismertebb nevén a verbita rend két tagja érkezett Bicskére, a lengyel származású Burbela Grzegorz Ludwik és az indonéz Bonaventura Ngara Wula Laba. A lengyel plébános magát Burbela Gergelyként nevezi, fontosnak tartja a lengyel–magyar történelmi kapcsolatokat, 1998-ban szentelték pappá. A fiatal színes bőrű plébános, Bonaventura atya tölti be a kápláni tisztet mellette – őt a verbiták tartományfőnöke, Tete Remis ajánlotta a püspök és a hívek figyelmébe a bicskei misén. Bona atyát tízéves rendbéli képzést követően szentelték pappá 2018-ban Indonéziában, egy éve él Budapesten. Mindkét pap erős akcentussal beszél magyarul, Gergely atya jobban, az indonéz lelkipásztor egy éve tanul nyelvünkön. A verbiták 1875-ben alapított római katolikus szerzetesrend, elsődleges céljuk a külföldi misszió, sajátosságuk, hogy egy-egy közösségben több nemzetből származó szerzetes található. Az Isteni Ige Társasága a székesfehérvári egyházmegyével kötött megállapodás alapján vette át a bicskei plébániát és a hozzá tartozó plébániákat, fíliákat idén augusztus 1-jétől.

A mise igéje az ismert csodás kenyérszaporítás példázata volt, s a püspök szentbeszédében is ennek erős jelképiségét fejtette ki. Hogy miként lett elég a kevés kenyér, ehhez a jézusi csodák végiggondolása adja meg a választ, mondta. Az éhes tömeg, az apostolok és az „ellendrukkerek” szemszögéből más és más a kiindulás, a végén azonban bebizonyosodik: Jézus gondoskodik az övéiről. Hányszor kerülünk mi magunk is reményvesztett, nehéz helyzetbe, de érdemes nem csupán békaperspektívából szemlélni a küzdelmet, hanem imádsággal és reménységgel bizakodnunk, foglalta össze. A püspök bizalmat kért az idegen kultúrából és misszióból érkezett verbita atyáknak, akik Jézus üzenetét hordozzák, emelte ki. A beiktató ceremóniát szentáldozás követte, ahol már az új plébános és a káplán is átnyújtotta Krisztus testét az áldozóknak. Bálint Istvánné bicskei polgármester és idősb Pálffy Károly bicskei egyházközségi képviselő-testületi elnök köszöntötték a lelkipásztorokat, akik röviden megköszönték a lehetőséget a szolgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában