Ismét diákok állnak csatasorba

2020.08.09. 07:05

A Tóparti gimnázium tanulói játsszák el az ütközetet

Idén is nagy dobás lesz! – mondhatnánk, de a sakkban nincsenek dobások.

Szanyi-Nagy Judit

Fekete és fehér bábukká alakulnak a diákok Fotó: NN (FMH-archív)

Fotó: NAGY NORBERT

Örömhír a kultúrakedvelőknek, hogy a muhi csata idén is meg­elevenedik egy zenés já­ték formájában, Matuz János író-rendező közreműködésével. Tőle tudjuk: a home office tanulás ellenére a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szak­gimnázium diákjai idén is elvállalták, hogy az augusztus 20-i programsorozat egyik elemeként sakkbábukat ala­kítsanak.

– Mivel a tavalyi szereplők közül többen elballagtak, tizennégy új diákot állítottunk csatasorba. Jelenleg a csatakoreográfiák betanítása zajlik, hiszen bár a régi „figurák” szívében, fejében, lábában ott az előadás, a most érkezett szereplőknek is jól kell ismerniük a darab mozzanatait – felelte megkeresésünkre Matuz János.

Fekete és fehér bábukká alakulnak a diákok Fotó: NN (FMH-archív)

A próbák a Fehérvári Programszervező Kft. egyik termében zajlanak, ezt követően a Széphő Zrt.-t, majd a nemzeti emlékhelyet célozzák meg a tavaly először bemutatott játékkal. Az előző évhez képest azonban lesznek újdonságok: noha a muhi csata története, végkimenetele ismert, Cserta Balázzsal néhány zenei részletet pontosítanak, valamint a páros jeleneteket is áthangolják, átszerkesztik. A három mesélőből kettő továbbra is rendelkezésre állt, Anselmus magyar játékmestert pedig Petrohay Krisztián személyesíti meg, aki maga is sakkozik.

– Két ember szellemi párviadalának feldolgozása ilyen téren új volt. A csataszínház mégis bebizonyította, hogy látványos, jól fogyasztható, értelmezhető – mondta Matuz János. A játszmát augusztus 20-án és 21-én kétszer nézhetik meg a nemzeti emlékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában