Interaktív programok

2020.08.13. 16:00

A kenutúra mellett városismereti feladatok és kézműves-foglalkozás is színesíti a tábor programjait

Ökotúra és kenuzás várta a hét során a városi könyvtár táborában részt vevő gyerekeket. A szabadtéri és a könyvtári programok iránt egyaránt érdeklődnek a legkisebbek, akik már nagyon várták, hogy újra közösségben lehessenek.

Héjj Vivien

Már nagyon hiányzott a gyerekeknek a közösségi program, a gyerektársaság Fotó: Nagy Norbert

Ezen a héten ismét megtelt élettel a Vörösmarty Mihály Könyvtár gyermekrészlege. A járvány miatt a táborozás is rendhagyóan alakult, ugyanis eredetileg két hét tematikus tábor szerepelt a tervek között, ám végül egy ötnapos foglalkozássorozat valósulhatott meg. A gyerekek nagy örömmel vesznek részt a színes, ismeretterjesztő foglalkozásokon.

– Most egy kicsit eklektikus a táborunk. A középpontban megint a könyvtár és a könyves foglalkozások vannak. Emellett szerettünk volna helyismereti tudást is adni a gyerekeknek. Mivel kisebbek, így az állatvilág is fontos szerepet kap a hét programjaiban – mesélt a tábor tematikájáról Németh Szilvia.

A könyvtár munkatársai mindent megtesznek, hogy a gyerekek tartalmasan kihasználhassák a közösségben töltött időt. A szervezők elmondták, a gyerekeken látszik, hogy mennyire hiányzott nekik a közösségi program, sokan az iskolakezdést is nagyon várják, hogy újra gyerektársaságban legyenek. A programokról Németh Szilvia és Tóth Szilvia, a könyvtár munkatársai, a tábor szervezői meséltek lapunknak.

– Amikor a könyvtárban vagyunk, akkor ismerkedünk az itteni helyiségekkel, a felnőttrészleggel, raktárhelyiségekkel, emellett a szerverszobába is bepillantást nyerhetnek a gyerekek. Hétfőn ismerkedéssel indult a hét, majd kötészeten voltunk, ahol a gyerekek saját maguk készítettek füzetet aranyozással, ragasztással. Nagyon szép munkák születtek. A nap zárása egyben felkészülést is jelentett a következő nap eseményeire, ugyanis Csapody Kinga Irány a Velencei-tó című művével hangolódtunk rá a keddi nap fő programjára – elevenítette fel az eseményeket Németh Szilvia, a tábor egyik szervezője.

Már nagyon hiányzott a gyerekeknek a közösségi program, a gyerektársaság Fotó: Nagy Norbert

A második nap a vízi sport jegyében telt, ugyanis kenutúrán vehettek részt a táborozók Agárdon, ahol a nádas élővilágával is megismerkedhettek. A program során a gyerekek maguk evezhették hajóikat.

Szerdán a modern technika is beférkőzött a programok közé, ugyanis a diákok QR-kódos foglalkozás keretében ismerhették meg a belváros nevezetességeit, melyeket aztán egy túra során szemügyre is vehettek. A mai nap a természet, ezen belül is a helyismeret jegyében telik. A táborozók a megújult Sóstói tanösvényt vehetik birtokba, ahol ökotúra és interaktív foglalkozás várja őket, melynek keretében megismerkedhetnek a környezetükkel és az őket körülvevő élővilággal.

Természetesen az izgalmas és ismeretterjesztő programok mellett a délutánokon jut idő egy kis szabad foglalkozásra is, és a fagyizás sem maradhatott el. Mindemellett papírszínház és meseolvasás is színesíti a programokat. Az utolsó napon az egyik tagkönyvtárban origami-teraszon fejleszthetik kézügyességüket a táborozók.

A szervezők tapasztalata alapján a kisdiákok nagyon élvezik a szabadtéri programokat is, a nagy meleg sem szegte kedvüket az elmúlt napokban. A gyerekek, akik korábban nem ismerték egymást, a hét végére kis közösséggé formálódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában