A szökőkút idén biztosan nem épül meg

2020.07.08. 14:15

Zichy liget: nem mondanak le a terület fejlesztéséről

A Zichy ligetbe tervezett szökőkút idén már biztosan nem épül meg, de a távlati cél az, hogy megvalósuljon. A városi intézmények esetében átírta a tervezett rendezvényeket a járvány. Mégis, mi az, amit megvalósíthatnak? Cser-Palkovics András polgármestert erről is kérdeztük.

Palocsai Jenő

Egyfajta üresség fogadja most a Zichy liget belváros felőli végén sétálót. Itt állt sokáig az óriáskerék, ide tervezték a szökőkutat, amelynek megépítését bizonytalan időre elhalasztották

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Zichy ligeti óriáskereket elbontották, többekben felmerült a kérdés, hogy a helyén vajon megkezdődik-e a szökőkút építése? A tavaly megismert tervek szerint ugyanis egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épülne a liget belváros felőli végébe, ahová újabb fák, vízáteresztő burkolat, biciklitárolók és modern utcabútorok telepítését is tervezték. Megvalósulhat-e ez a beruházás?

Cser-Palkovics András polgármester a Hírlap érdeklődésére elmondta: – Erre a fejlesztésre idén biztos, hogy nincs forrás, de nem mondunk le róla, az előttünk álló években szeretnénk valamikor megvalósítani. A Zichy liget gyönyörű, éppúgy, mint a belváros, ezért jó volna szimbolikusan is és ténylegesen is összekötni a kettőt. A szóban forgó területeket elválasztó átjáró megmarad. Ez egy rendkívül fontos útszakasza a városnak, de a szokott módon elzárják majd a forgalomtól olyan nagy ünnepek, események idejére, mint mondjuk a Királyi Napok vagy az adventi időszak.

Sok rendezvény elmaradt az elmúlt időszakban, és a jövőbe látás sem könnyű azoknak a városi intézményeknek, akik eddig rendszeresen jelentkeztek általuk szervezett programokkal, eseményekkel. Arra a kérdésre, hogy mire számíthatnak ezek az intézmények, azt felelte a városvezető: – A mögöttünk álló járványügyi helyzetben a rendezvényeket nem lehetett megtartani. Nem pénzügyi okokból, sokkal inkább azért, hogy sok ember ne legyen együtt, egy helyen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Jelenleg is érvényben van néhány korlátozás, ezek értelmében továbbra sem lehet nagyobb rendezvényeket tartani augusztus 15-ig.

Egyfajta üresség fogadja most a Zichy liget belváros felőli végén sétálót. Itt állt sokáig az óriáskerék, ide tervezték a szökőkutat, amelynek megépítését bizonytalan időre elhalasztották
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A jövő azonban látható, mert a programokat, eseményeket szervező intézmények vezetése ismeri a költségvetési keretösszegeket, és ismerik az azon belüli költségek, kiadások mértékét is. Nyilván ezen keretek között szervezhetnek különböző rendezvényeket.

A polgármester hangsúlyozta: – Ha az intézmények a költségvetési kereten belül maradnak, akkor a korábban megszokott módon magának az intézményvezetőnek a kezében van a döntés lehetősége.

A fent említett eseményektől elkülönülnek a városi nagyrendezvények, de azokról most még nem lehet biztosat tudni. Várni kell augusztus 15-ig, amikor is kiderül, hogy milyen szabályok vonatkoznak azt követően a nagyobb létszámú rendezvényekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában