Virágos motívumokkal dolgoznak a táborozók

2020.07.23. 08:00

Több mint egy tucat alkotóval zajlik a bútorfestő szaktábor Fehérváron

Több mint egy tucat alkotóval zajlik a hagyománynak számító bútorfestő szaktábor a Felsővárosi Közösségi Házban.

Héjj Vivien

Sötét és törtfehér, fehér alap is visszaköszön, az alkotók ecsettel dolgoznak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Családias hangulat uralkodik a Felsőváros szívében. A közösségi ház kapui a héten a bútorfestés iránt érdeklődők számára nyíltak meg. A szaktábor immár 14 éve örökíti tovább a történelmi Magyarország táj­egységeinek népi stílusait és kincseit. Idén a bakonynánai Cz. Budai Katalin festettbútor-készítő népi iparművésztől tanulhatnak a résztvevők.

– A témakör a sárközi bútorok gazdag mintakincseinek feldolgozása. A hét elején tartottam előadást a sárközi bútorról, és arról, hogy mely vidékek tartoznak ide. A tanítványok kiválaszthatták, ők melyik mintát szeretnék megtervezni, jellemzően sámlit vagy táblát festenek. Munkánk során a régi mintakincseket dolgozzuk fel a tárgy szerkezeti adottságainak megfelelően. Nagyon sok a sötét alapon festett bútor, ezért gyakori a sötétkék alap, ám fehér, törtfehér tárgyak is készülnek – mesélte Cz. Budai Katalin, akitől megtudtuk, a sárközi minta legfőbb motívuma a tulipán és a rózsa. Sok a piros, a zöld szín, melyet fehér kontúr díszít.

Sötét és törtfehér, fehér alap is visszaköszön, az alkotók ecsettel dolgoznak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A sámlik és táblák díszítése speciális, vízbázisú bútorfestékkel készül, az alkotók ecsettel dolgoznak. A jelenlévők varázslatos kézügyességgel és türelemmel készítették alkotásaikat, melyeknek alapjait a hagyományos motívumok adják, ám a kivitelezés során mindenki beleviheti a saját stílusát, egyéniségét is az egyes darabokba.

Zsovák Klára különleges céllal érkezett a táborba: olyan ládikán dolgozik ezen a héten, amely családi ajándékként szolgál majd.

– A lányom férjhez megy a jövő hónapban, neki készítem ezt a ládát, amelybe családi dolgokat teszek. Az alapja törtfehér lesz, szép és különleges bajai motívum fogja díszíteni. Eredetileg egy szekrényen találhatók a kiválasztott minták, ezeket átdolgozom, kiemelek egy-egy motívumot úgy, hogy a ládán is jól mutasson – mutatta készülő alkotását Klára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában